De woningruilweken in Amsteldorp zijn geen succes. Na ruim tien weken is één ruil in behandeling. De ruilwoningen zijn domweg te klein. Veel bewoners van Amsteldorp willen vooral een grotere woning.
Dinesh Sharma is met zijn vrouw in 2004 in Amsteldorp komen wonen, in een woning van slechts 32 m2. “Nu wij twee kinderen hebben, is het huis te klein. De kinderen slapen in één bed, de kinderwagen staat in de woonkamer. In de winter kan de oudste niet binnen spelen, omdat de baby anders wakker wordt.” De Sharma’s hebben eerder geprobeerd om via WoningNet en Marktplaats een groter huis te krijgen. “Veel hoop om te ruilen hebben we niet meer. Onze woning is te klein, iedereen wil een groter huis. En wij hebben een appartement met drie of vier slaapkamers nodig.” |
Jolanda Roffel woont al meer dan twintig jaar in Amsteldorp: “Leuk huisje, fijne buren maar heel klein, 35 m2. Ik zou heel graag een eengezinswoning willen hebben, maar via WoningNet lukt het niet. En mensen die willen ruilen, haken af als ze zien dat ik alleen de benedenverdieping heb. Ik ben in één woning gaan kijken, maar dat zag er niet uit. Helemaal uitgewoond. Ik denk niet dat de ruilweken mij gaan helpen, ik heb het een beetje stopgezet.” |
Eind mei. De ‘Woningruilweken’ zijn bijna voorbij. Op verzoek van bewoners boden Ymere en Rochdale de mogelijkheid sociale huurwoningen in Amsteldorp, vlakbij het Amstelstation, te ruilen tegen een min of meer gelijke huur. De resultaten vallen tegen. Ymere en Rochdale bezitten in het ‘dorp’ ongeveer achthonderd sociale huurwoningen. Zevenentwintig huurders van Ymere en elf huurders van Rochdale hebben interesse getoond om te ruilen. Vooralsnog blijft het bij één potentiële match, ondanks het ontbreken van een huursprong. Bij reguliere woningruil is daar meestal wel sprake van, omdat de huurprijs opnieuw wordt vastgesteld. Bij de woningruilweken is het uitgangspunt passend wonen.
Volgens Elroy Noordermeer van Rochdale waarderen huurders het dat de corporatie actief meedenkt: “Veel mensen lukt het niet om via WoningNet een betere woning te vinden. Bovendien willen met name oudere bewoners van Amsteldorp in hun vertrouwde buurt blijven wonen.”
Weinig matches
“Woningruil kan een manier zijn om meer mensen in een passende woning te laten wonen. Amsteldorp kent relatief veel ouderen die bijvoorbeeld kleiner of gelijkvloers willen wonen”, laat Ymere-woordvoerder Coen Springelkamp weten.
Echter: tot dusverre hebben maar twee huishoudens elkaar weten te vinden. Het gaat om een ouder stel dat in een bovenwoning van 80 m2 woont en in een benedenwoning van 50 m2 wil trekken waar nu een ouder met kind woont. “Wij hebben de aanvraag in behandeling maar verwachten geen probleem. Het is een mooi voorbeeld van senioren die kleiner en gelijkvloers gaan wonen, terwijl een gezin meer ruimte krijgt”, zegt Springelkamp.
Maar toch, een magere oogst. Volgens Noordermeer zijn het vooral jonge gezinnen die op zoek zijn naar een grotere woning. Senioren willen wel naar een kleinere woning, maar niet naar een té kleine woning. “Van een vierkamerwoning naar een tweekamerwoning is een te grote stap. De meeste ouderen willen toch bijvoorbeeld over een extra kamer beschikken, voor als de kleinkinderen komen logeren.”
Dat het aanbod niet interessant is, bevestigen ook diverse bewoners die NUL20 heeft gesproken. “De woningen zijn kleiner of hetzelfde. Dan ga je je niet een hele verhuizing op je hals halen”, zegt een bewoonster die anoniem wil blijven.
Noordermeer had minimaal op een stuk of vijf woningruilen gehoopt: “Ik kan nu niet onderbouwen waarom de woningruilweken elders in de stad een vervolg zouden moeten krijgen.” Zeker gezien de tijd en energie die de corporaties in de pilot stoppen.
Ymere wil volgens Springelkamp pas conclusies trekken als de proef echt is afgelopen. “Maar wat we nu wel zien is dat het aanbod eigenlijk te beperkt is. We denken erover om woningruilen binnen een groter gebied mogelijk te maken. Dan hebben bewoners die graag naar een beter passende woning willen verhuizen meer mogelijkheden.”