Overslaan en naar de inhoud gaan
Wooncoöperatie De Warren bouwt op Centrumeiland IJburg
Wooncollectief bouwt haar eigen 'konijnenburcht'

Wooncoöperatie de Warren kreeg dit voorjaar groen licht voor de bouw van 36 woningen op het Centrumeiland van IJburg. De groep realiseert daarmee niet alleen haar eigen woonplek, maar wil soortgelijke initiatieven stimuleren door haar kennis en ervaring breed te delen. "Want voor wooncollectieven is coöperatief bouwen nog de enige betaalbare mogelijkheid."

De zandplaat Centrumeiland in 2015. Inmiddels zijn de eerste bouwactiviteiten gestart.
 
Ze kenden elkaar van de cultureel-creatieve evenementen die het Amsterdamse collectief KONIJN de afgelopen jaren organiseerde. Een deel van de groep werkte ook als vrijwilliger bij broedplaats De Ceuvel of deed betaalde klussen voor Metabolic, een adviesbureau in circulariteit dat onder meer actief is in de Buiksloterham. Ook Chandar van der Zande, voorzitter van wooncoöperatie De Warren (Engels woord voor konijnenburcht), raakte nauw bij deze initiatieven betrokken. Op een tijdelijke woonetage aan het Surinameplein legt hij uit hoe een duurzaam project in Portugal ertoe leidde dat ze besloten om in Amsterdam als collectief naar gezamenlijke woonruimte te zoeken: "Aan de Algarve hadden we met zijn allen van een vervallen boerderij een paradijsje gemaakt. Die samenwerking smaakte naar meer."
 
Na gesprekken met Clemens Mol van !WOON en het bestuderen van collectieve bouwvormen in Duitsland en Zwitserland kwam de groep tot de conclusie dat de wooncoöperatie het beste bij hun wensen paste. Dat was nog voordat de gemeente besloot om een pilot rond deze ontwikkelvorm te starten. 'Voor wooncollectieven in Amsterdam is coöperatief bouwen nog de enige betaalbare mogelijkheid.'

Grootste hindernis: financiering

Na een competitie waaraan nog twee andere zelfbouwgroepen meededen, kreeg De Warren half april te horen dat ze haar gedroomde appartementencomplex op het Centrumeiland van IJburg mocht bouwen. "Dat was een hele opluchting. Onze huidige woonplek wordt op termijn gesloopt." Toch wil de groep niet alleen iets voor zichzelf realiseren. "We willen de stad laten zien welke voordelen deze nieuwe ontwikkelvorm heeft. Alle kennis en ervaring uit ons project zullen we op onze website delen, tot aan Excel-sheets zodat andere groepen veel gemakkelijker hun financiële berekeningen kunnen maken."  
 
Van der Zande snijdt daarmee een van de grootste hindernissen voor wooncoöperaties aan: de financiering. Voor de bouw van de 20 sociale huurwoningen (waarvan 12 onzelfstandig) en 16 middeldure huurappartementen heeft De Warren zes miljoen euro nodig. De totale projectkosten liggen daar nog weer boven. De wooncoöperatie heeft inmiddels met de Duitse GLS Bank een overeenkomst gesloten om 70 procent van het benodigde bedrag bij hen te lenen. De bank heeft veel ervaring met coöperaties in Duitsland en Oostenrijk en was in Amsterdam eerder betrokken bij de verbouwing van een school aan de Pieter Nieuwlandstraat tot wooncomplex. De overige 30 procent wil De Warren binnenhalen met een combinatie van subsidies en laagrentende leningen uit verschillende duurzaamheids- en CPO-fondsen. Ook geeft de groep obligaties uit aan particulieren die voor 7, 15 of 20 jaar geld in het project willen steken tegen een gegarandeerd rendement van 2,3 tot 2,7 procent. "Veel mensen hebben hun steun al uitgesproken voor onze crowdlending-variant."

Veel gemeenschappelijke voorzieningen

Hoe het appartementencomplex er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk. 'We zijn bezig een architect te selecteren die onze ideeën gaat uitwerken. Voorlopig gaan we uit van vijf bouwlagen en een plat dak waarop zonnepanelen en mogelijk een groentenkas komen te staan.' Als het aan de initiatiefnemers ligt, zal het wooncomplex ook zo circulair mogelijk zijn en voor haar warmte gebruikmaken van de centrale warmte-koude-opslag die de gemeente op het Centrumeiland realiseert. Een deel van de woningen zal uit studio's van 20 m2 en startersappartementen van 35-40 m2 bestaan. Gezinnen kunnen rekenen op woningen van 50-65m2. Tegenover deze relatief kleine oppervlakten staan veel gemeenschappelijke voorzieningen die samen een derde van het gebouw innemen. "Denk aan een gezamenlijke logeerkamer, studeerkamer, speelruimte voor de kinderen en een tuin. Op de begane grond willen we ook een projectruimte openen die beschikbaar is voor de buurt." De start bouw van het complex staat voor midden 2019 gepland.
Eerste schets van de 'Warren Burcht'
 
Jaco Boer