DUWO wint NUL20 Gouden Bouwsteen 2014

22.12.2014
Image
update 23-12-2014 - 14:00 

Studentenhuisvester DUWO leverde in 2014 de meeste woningen op in Amsterdam en is daarmee de winnaar van de NUL20 Gouden Bouwsteen 2014. Hoofdredacteur Fred van der Molen van NUL20 reikte de prijs op 22 december uit aan bestuurder Jan Benschop van DUWO.

In alle twaalf voorgaande edities won een reguliere woningcorporatie, maar die hebben een stap terug gedaan. Nummer twee en drie zijn commerciële partijen. Tweede werd City Pads dat een groot kantoorgebouw in Buitenveldert transformatie tot 351 gemeubileerde studio's; derde werd BouwfondsMab, dat in diverse ontwikkelcombinaties woningen opleverde.

DUWO realiseerde zijn hele aanbod in één complex: Science Park II, gebouwd door de ontwikkelcombinatie DUWO/Rochdale, met DUWO als opdrachtgever en eigenaar. Dit project betreft 510 zelfstandige en 95 onzelfstandige studentenwoningen. De laatste tellen voor de helft mee voor de productiecijfers. In totaal dus 558 woningen. Ook de productie van City Pads in Zuid bestond uit één project: de transformatie van een ING-kantoor in Buitenveldert naar gemeubileerde studio's die in de sociale segment worden verhuurd. BouwfondsMAB realiseerde woningen in Oostpoort (167), het Oranjekwartier (23) en Vof Stadstuinen (89).

Benschop toonde zich verheugd met de prijs. Die symboliseert volgens hem de prominente rol die de van oorsprong Delftse studentenhuisvester in de regio Amsterdam is gaan spelen. DUWO onderscheidt zich volgens Benschop op het punt van de betaalbaarheid: "Dat is ons speerpunt. Alleen bij hoge uitzondering bieden we woningen aan boven de aftoppingsgrens voor 23-jarigen (=€389 prijsniveau 2014, nvdr). Bij buitenlandse studenten zijn we vanwege die betaalbaarheid ook afgestapt van de standaard ingerichte kamers. We geven studenten keuze wat ze willen huren."

DUWO beheert inmiddels in de Amsterdamse regio vele duizenden studentenwoningen en drie studentencampussen: Uilenstede in Amstelveen, Spinoza in Zuidoost en Science Park in Oost. Benschop wil graag doorbouwen op het Science Park: "We zijn  al heel blij dat hier nu een Spar supermarkt de deuren heeft geopend, maar we hebben een groter schaalniveau nodig om meer voorzieningen te kunnen vestigen. En dat vinden we essentieel voor een volwaardige campus met internationale studenten."

De bouw van Science Park II pal naast het rangeerterrein van de NS vroeg draconische geluidswerende voorzieningen. Op andere plekken op het terrein mag niet geheid worden om wetenschappelijke meetapparatuur niet te verstoren. Toch hoopt en verwacht Benschop dat DUWO de komende jaren nog studentenwoningen op het terrein kan toevoegen.

Ook elders in de hoofdstad wil de studentenhuisvester nog flink uitbreiden. Benschop schat in dat DUWO over vier jaar over 2000 extra woningen kan beschikken. In 2015 wordt het getransformeerde Elseviergebouw opgeleverd (278 woningen, met Rochdale) en start in ieder geval een nieuwbouwproject aan de Jacques Veltmanstraat (Slotervaart, Nieuw-West, 419 woningen, met Newcon Vastgoed).


Verantwoording: De productiecijfers zijn afkomstig uit het Basisbestand Woningbouwlocaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, afdeling regie productie. Woningen die in samenwerkingsverband zijn gerealiseerd, zijn gelijk over de deelnemende partijen verdeeld, tenzij andere deelnameverhoudingen bekend zijn. Met dank aan Jan Smit van het OGA. Het officiële oplevercijfer wordt over enkele maanden bekend gemaakt via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Dat wijkt om administratieve redenen af van het OGA-cijfer. Onder andere worden daar transformaties en onzelfstandige studentenwoningen niet meegeteld.