Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

Tweede verdieping

 • De moeizame strijd tegen onrechtmatige bewoning

  Wél een nieuwbouwwoning kopen, maar de sociale huurwoning niet opzeggen. Wél samenwonen, maar voor de zekerheid toch nog een vervangend huurhuis achter de hand houden. Of je een huurwoning nu onderverhuurt of leeg laat staan, het is allebei woonfraude of onrechtmatige bewoning. Aldus Hans van Zijl, interim-manager van het gemeentelijke project Zoeklicht.

Derde verdieping

 • Waterwijk IJburg opnieuw uitgesteld

  In de zomer van 2002 wond Duco Stadig, wethouder Volkshuisvesting en Grondzaken, er in zijn ‘bestuurlijk testament’ woonbotenbeleid geen doekjes om. “Het woonbotenbeleid sleept zich al dertig jaar voort en vastgesteld beleid is in onvoldoende mate uitgevoerd.” De bootbewoners hadden het waarschijnlijk niet beter kunnen formuleren. Al jaren vechten belangenorganisaties als de Landelijke Woonboten Organisatie (LWO) en het Waterig Amsterdams Front (WAF) tegen de “willekeur” en “algehele gekte” die zij op het water waarnemen.

Kort bestek

 • Jurist Struiksma acht IJburg II nog altijd haalbaar


  Amsterdam versus Raad van State


  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de afgelopen jaren diverse keren bezwaren tegen bestemmingsplannen van de gemeente Amsterdam gegrond verklaard.
 • Maar in 2004 werden minder woningen opgeleverd

  In december maakt wethouder Duco Stadig traditiegetrouw de productiecijfers bekend, gelijktijdig met de uitreiking van de Zuiderkerkprijs. De toon was ditmaal optimistisch. Zijn doelstelling om zestienduizend woningen in aanbouw te nemen tijdens deze collegeperiode lijkt ineens haalbaar. In 2005 moet dan de bouw van ruim 5200 woningen starten. Stadig heeft dit jaar nog de beschikking over extra financiële smeermiddelen en de inspanningen van het bureau Woningbouwregie. Zijn opvolger moet het waarschijnlijk zonder doen.

Woonbarometer

 • Stichting Eigen Haard Olympus Wonen levert in 2004 de meeste woningen op en ontvangt daarom voor de tweede maal in successie de NUL20 Gouden Baksteen  Meer

Als ik ...

Redactioneel

 • De Grote Vereenvoudiging

  In de nazomer van 2004 kondigden wethouder Duco Stadig en ‘zijn’ bouwregisseur Arthur Verdellen De Grote Vereenvoudiging aan. De maoïstisch klinkende terminologie doet het ergste vrezen, maar de gemeente meende kennelijk niet achter te kunnen blijven bij De Grote Beweging van het ministerie van VROM. Hoe moet je immers anders nog duidelijk maken dat het hier om een fundamentele koerswijziging gaat?