Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

 •  Voor veel politici is welstandsadvies heilig
  “Bestuur hoéft advies niet te volgen”
  Corporaties botsen regelmatig met ‘de welstand’ als ze woningen energiezuiniger, goedkoper te onderhouden of comfortabeler willen maken. De welstand toont zich in hun ogen weinig flexibel en niet bereid een integrale afweging te maken van alle belangen. Daar zijn we ook niet voor, vindt de welstandscommissie zelf. Die belangenafweging kan alleen de gemeente maken. Die hoéft een advies van de welstand niet op te volgen. 


 • Eigen Haard zoekt voor restauratie sponsors met bidbook
  Miljoenen nodig voor Het Schip 
  Nog tien jaar en dan viert Het Schip, het pronkstuk van de Amsterdamse School, zijn eeuwfeest. Sinds 1921 is het excentrieke complex voor het overgrote deel in bezit van Eigen Haard. Die corporatie hikt nu aan tegen een ingrijpende restauratie van het monumentale meesterwerk van De Klerk, want het wonen in het monument blijkt geen onverdeeld genoegen. De geplande restauratie is zo kostbaar dat Eigen Haard op zoek moet naar externe sponsors.
 • Huurstijging monumentwoningen nu nog beperkt…
 • Corporaties kunnen minder investeren, dus ook in monumenten 
  Monumenten: een kostbaar bezit

Tweede verdieping

 • Vastgoedbeleggers willen honderden miljoenen investeren in huurmarkt, maar wel tegen hun condities 
  Vers kapitaal voor middensegment
  Vastgoedbeleggers willen investeren in middensegment huurwoningen. Nieuw kapitaal is royaal voorhanden en de marktomstandigheden worden als gunstig beoordeeld. Toch wordt er maar mondjesmaat geïnvesteerd. Hoe dat komt? Twee beleggers en drie corporaties analyseren de markt. 

   

Derde verdieping

 • ‘Ook na mijn studie blijf ik het contactgezin bezoeken’


  De 25-jarige pedagogiekstudent Erwin Bolt is sinds twee jaar coördinator voor VoorUit in Geuzenveld. Hij begeleidt andere studenten en houdt een oogje op de activiteiten die worden georganiseerd. Voor die taak krijgt hij een vergoeding. Daarnaast werkt hij ook tien uur per week mee aan de buurtactiviteiten met als bijkomend voordeel dat hij geen huur aan Rochdale hoeft te betalen. 

 • Actieve studenten verhogen de leefbaarheid van achterstandswijken
  De student als Haarlemmerolie 

Vierde verdieping

 • Eerste contingent nieuwe individuele zelfbouwkavels in Amsterdam vlotjes in optie uitgegeven
  Zelfbouw komt op stoom 
 • Het succes van zelfbouw op zijn Duits
  Berlijnse Baugruppen
  In de aanloop naar de Amsterdamse zelfbouwcampagne waren wethouder Maarten van Poelgeest en de top van het gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf op bezoek bij enkele Baugruppen in Berlijn. Daar bouwen bewonersgroepen voor relatief lage bedragen hun eigen appartementencomplex en investeren ze hun uitgespaarde euro’s in duurzame en gemeenschappelijke voorzieningen. Inmiddels zijn deze bouwcollectieven verantwoordelijk voor de helft van de jaarlijkse nieuwbouwproductie in de stad. 

   

Kort bestek

 • Creatieve huizenzoeker vindt zijn weg buiten WoningNet om 
  De zzp-ers van de woningmarkt 
 • Bewonersinitiatieven: “Het werkt beter dan verwacht, er is dus geen reden om te stoppen”
  De barbecue voorbij 
  Bewonersinitiatieven kampen ten onrechte met een negatief imago, want ze hebben weldegelijk een positief effect op achterstandswijken. Dat blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport over meer dan duizend Amsterdamse initiatieven in 24 verschillende buurten. Bewoners worden vaak actief om problemen op te lossen waar ze in hun buurt tegenaan lopen. 


Woonbarometer

 • Regionale afstemming woningbouw nodig

  Amsterdam kent de laatste jaren de snelste bevolkingsgroei sinds de oorlog, terwijl de nieuwbouwproductie tot een historisch dieptepunt terugviel. Wat je noemt een paradox. 


Vrijwilliger

 • Vrijwillig in Amsterdam: Peter van Klooster
  Ex-slager heeft ook verstand van tuinen 
  Gepensioneerd slager Peter van Klooster stortte zich drie jaar geleden op de tuinaanleg bij het Leo Polakhuis, een woonzorgcentrum voor ouderen in Osdorp. Saaie grasvelden met tegels maakten plaats voor een weelderige heemtuin waar bewoners van het huis én buurtbewoners gretig gebruik van maken.