Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping

Huurstijging monumentwoningen nu nog beperkt…

Huren monumenten tabelVolgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties bezitten de Amsterdamse corporaties 15.476 monumentenwoningen, waarvan 6855 rijks- en 8621 gemeentemonumenten. Verreweg de meeste daarvan staan in de stadsdelen Centrum (5660 stuks, 36%), Zuid (3984, 25%) en West (3818, 24%). Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) telt de monumenten per pand en complex, dus niet per woning. Volgens die telling hebben corporaties tien tot twaalf procent van het Amsterdamse monumentbestand in bezit. 

Een monumentwoning in de stad is met een gemiddelde kale huur van 366 euro goedkoper dan een gewone woning (407 euro), blijkt uit AFWC-cijfers. Opvallend is het grote prijsverschil tussen een monumentenwoning in het centrum en een gewone woning in Zuidoost. Dat komt doordat monumentenwoningen relatief klein zijn, maar ook doordat ze zo geliefd zijn. Bewoners verhuizen weinig, waardoor ook nauwelijks huurharmonisatie plaatsvindt. 

Huurhoogte Amsterdamse Corporatiewoningen - grafiekCorporaties verhogen de huren van monumentenwoningen bij nieuwe verhuring doorgaans flink, maar in 2010 kwam de gemiddelde huur van opnieuw verhuurde monumentenwoningen niet boven de 400 euro. Op 1 januari 2011 werden 644 van de 15.476 monumentenwoningen van corporaties (4%) in de vrije sector verhuurd.

In de balkgrafiek een huurvergelijking tussen monumenten en gewone woningen, naar percentages van de maximale huur (van voor 1 oktober). Opvallend is dat veel monumenten een huur hebben die nog geen zestig procent is van wat maximaal gevraagd mag worden bij nieuwe verhuring.

Met de 25 extra Donnerpunten kunnen de huursprongen bij nieuwe verhuring groter worden. Volgens Guust Augustijn van het Wijksteunpunt Wonen Centrum kan zelfs een piepklein woninkje in een rijksmonument daardoor in de vrije sector belanden. Een appartementje van 30 m2 op 1-hoog met HR-ketel, dubbelglas, douche en eenvoudig sanitair zou in het Woningwaarderingsstelsel uit kunnen komen op 110 punten en een maximale huur van 506,24 euro. Als je daar dertig procent bij optelt, kom je op 658,11 euro. Net boven de liberalisatiegrens van 652,52 euro.  

Johan van der Tol