Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Derde verdieping

‘Ook na mijn studie blijf ik het contactgezin bezoeken’

De 25-jarige pedagogiekstudent Erwin Bolt is sinds twee jaar coördinator voor VoorUit in Geuzenveld. Hij begeleidt andere studenten en houdt een oogje op de activiteiten die worden georganiseerd. Voor die taak krijgt hij een vergoeding. Daarnaast werkt hij ook tien uur per week mee aan de buurtactiviteiten met als bijkomend voordeel dat hij geen huur aan Rochdale hoeft te betalen. 

Bolt: “Dat ik geen huur hoef te betalen is natuurlijk fijn, maar dat is zeker niet mijn drijfveer. Ik wil graag andere culturen leren kennen en dan kom je in Nieuw-West wel aan je trekken.” Wat Bolt erg opvalt is de grote gastvrijheid die de studenten ervaren bij de contactgezinnen. “Dat is heel anders dan wanneer je bij Nederlanders over de vloer komt. Je wordt bij de meeste mensen met open armen ontvangen en er staat altijd eten en drinken klaar.”

Veel integratieproblemen komt Bolt niet tegen. “Bij de zes- tot twaalfjarigen die deelnemen aan de activiteiten heb je soms wel te maken met gedragsproblemen. Bij ons in het buurthuis gelden meestal andere regels dan bij die kinderen thuis. Dat botst wel eens. Maar of je dat per se een integratieprobleem moet noemen?” Elke student brengt ook elke week twee uur door in het contactgezin. “Daar zijn het vooral problemen met brieven van instanties waar je bij helpt.”

Bolt komt zelf elke week met veel plezier over de vloer bij zijn Marokkaanse contactgezin. “Ik help daar met name de kinderen met hun huiswerk. Maar het is ook heel prettig om de avond bij die familie door te brengen en met ze te praten en te eten.”

Hij komt zelf uit Eindhoven. Ook hij moest integreren. Voor hij naar Geuzenveld kwam werkte hij al een jaar in Osdorp voor VoorUit. “Het is een soort wisselwerking. Je leert van elkaar en je komt elkaar altijd tegen in de buurt. Dat geeft een prettig gevoel.”

Volgend jaar studeert Bolt af. Dat betekent ook het einde van zijn werkzaamheden voor VoorUit. “En ja, ik moet dan ook het huis uit waar ik nu woon. Maar ik denk dat ik opnieuw in deze buurt een huis zoek. Behalve dat het betaalbaar is, ben ik verknocht geraakt aan Nieuw-West. Ik zal hoe dan ook mijn contactgezin blijven bezoeken want ik heb een heel sterke band met die familie gekregen.”

Die genegenheid blijkt wederzijds. Amina Ait el Hamam is de vrouw des huizes van het contactgezin. Twee jaar geleden vroeg ze in het buurthuis of er een student was die haar dochter met haar huiswerk kon helpen. “Ik was er niet gerust op dat het goed ging op school en wilde extra hulp. Zo kwam Erwin bij ons terecht. Het contact is van begin af aan prima geweest en mijn dochter heeft heel veel aan de hulp die ze krijgt. Nu helpt hij ook mijn zoon met zijn huiswerk maar doet ook leuke dingen met hem. En soms vragen we hem uitleg over brieven die we bijvoorbeeld van de gemeente krijgen.”

Behalve met alle hulp is Amina ook gewoon blij met het gezelschap van de student. “Het is altijd gezellig als hij er is. Hij is deel van de familie geworden. Dat is belangrijk omdat we zelf geen familie in de buurt hebben. Hij kwam ook in de herfstvakantie langs terwijl dat niet echt nodig was. Als hij niet komt missen we hem.”

Janna van Veen

Meer informatie: www.corpovenista.nl, www.academievandestad.nl en www.projectvooruit.nl