Startup Thorb test dit jaar op The Green Village in Delft drie modulaire woningen van RAW Module. Als de woningen aan de verwachtingen voldoen, koopt Eigen Haard 96 van deze woningen. RAW Module was vorig jaar één van de twee winnende ontwerpen van de wedstrijd Reinvent The Habitat. De organisatoren van de wedstrijd vroegen om grensverleggende ontwerpen, waarbij huizen kunnen worden geproduceerd tegen de helft van de huidige kosten, terwijl "100 procent woongeluk het uitgangspunt vormt". Thorb wordt gesteund door BAM Wonen, Eigen Haard en AM. De drie woningen die nu worden gebouwd halen de ambitie van 50 procent kostenreductie overigens nog niet.
"Wij zijn op zoek naar buitenbeentjes, grensverleggende ontwerpen, ‘buiten de gebaande paden denkers’, eigenwijze ingenieurs en authentieke creaties. Iedereen kan meedoen!" Zo introduceerden Rick van den Bos en Henry Draijer van Thorb destijds de ontwerpwedstrijd 'Reinvent The Habitat'. Dat leverde zo'n twintig innovatieve woonideeën op, de een realistischer dan de ander. Woningen bouwen met gestandaardiseerde modulen kwam in veel ontwerpen terug. Het ontwerp van RAW Module vond de jury "een slim, modulair concept met geweldige mogelijkheden om de kosten van huisvesting in de toekomst te verlagen en het woongeluk te verbeteren."
De hoofdprijs was een stuk grond op de Green Village in Delft en ondersteuning van Thorb om het ontwerp daar te verwezenlijken. RAW Module had het voordeel dat de Zuid-Afrikaanse interieurbouwer in het thuisland al twee voorbeeldwoningen had gebouwd (zie foto). Dat voorbeeld wordt nu aangepast aan de Nederlandse situatie.
Thorb heeft bij de keuze voor RAW Module vooral gekeken naar het opschalingspotentieel van het productieproces. Het systeem leent zich voor vergaande industrialisatie en robotisering. De modules bestaan uit metalen frames. Op dit moment rekent Thorb met een productiecapaciteit, tot medio 2022, van 550 woningen. Doel is om binnen vijf jaar op een veelvoud daarvan te zitten en daarmee de prijs nog veel lager te maken.
Rick van den Bos: “Het gaat daarbij om zowel technische als commerciële opschaling. Met het systeem van RAW Module is technische opschaling geen probleem. De grootste uitdaging ligt in het organiseren van een groot en snel beschikbaar verkoopvolume. De vraag naar betaalbare huurwoningen is enorm, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Ik zie vooral een grote uitdaging in het veel sneller doorlopen van (gemeentelijke) procedures. Hiervoor zijn nieuwe samenwerkingsvormen nodig. We zijn nadrukkelijk op zoek naar corporaties en gemeentes die de bereidheid en kracht hebben hierin stappen."