Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Huis: 'Bouw jaarlijks 10.000 echt betaalbare starterswoningen'

Image

Vereniging Eigen Huis (VEH) roept minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op om jaarlijks minimaal 10.000 starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro. De vereniging wil dat jonge mensen zo weer perspectief krijgen op de woningmarkt. VEH start een petitie en voert op Lowlands actie voor starters.

In de komende acht jaar wil minister De Jonge 900.000 huur- en koopwoningen bouwen. Daarvan moet twee derde betaalbaar zijn, maar daaronder vallen naast sociale en middeldure huurwoningen ook koopwoningen tot 355.000 euro. Maar nieuwbouwwoningen van rond die prijs zijn voor veel starters onbetaalbaar, zo verklaart de vereniging.
"Wij willen dat er afspraken komen over de bouw van werkelijk betaalbare huizen, zonder te vervallen in schijnoplossingen waar niemand op zit te wachten, zoals containerwoningen of de spreekwoordelijke bezemkasten en kippenhokken. Voor de immense huisvestingsproblematiek is dat geen duurzame oplossing. Daarom doen wij een dringende oproep aan de minister om jaarlijks die 10.000 nieuwe en betaalbare starterswoningen te realiseren", aldus Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

De minister heeft de grenswaarde van 355.000 euro voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als uitgangspunt genomen voor zijn definitie van 'betaalbaar'. Voor de VEH ligt die grens eerder bij 260.000 euro. Tweeverdieners die namelijk samen anderhalf keer modaal verdienen (57.000 euro) kunnen ruim 250.000 euro aan hypotheek krijgen, mits er geen schulden of andere financiële verplichtingen zijn. De bijkomende kosten bij de koop van een huis moeten zij zelf betalen. Klein: "Met een woning van 260.000 euro sluit je aan bij het inkomen van mensen. Deze woningen worden niet vanzelf gerealiseerd. Daarom is het zo belangrijk dat starters, maar ook de mensen in hun omgeving, samen opkomen voor betaalbare woningen. Zo stopt de nachtmerrie van torenhoge prijzen en geven we starters weer écht de kans hun woondroom te realiseren."

n.b.
Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) bedraagt een modaal inkomen in 2022 €38.000. Daarmee kun je met de huidige marktrente van 3,6 procent voor een 10-jarige lening een hypotheek van €171.000 afsluiten.