Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigenaren op Barcelona-plein verzetten zich tegen overstap naar warmtenet

Image

Dat de energietransitie overal soepel verloopt. Nou nee. Vandaag laat Het Parool bijvoorbeeld woningeigenaren van het Barcelonaplein aan het woord die vrezen gedwongen van het gas af te moeten omdat Stadgenoot de woningen wil aansluiten op de stadsverwarming. De pijn zit vooral in de aansluitkosten, die een bewoner inschat op 10.000 euro.

Woningcorporatie Stadgenoot is eigenaar van 57 procent van de 330 woningen op en rond het Barcelonaplein. Omdat de rookgasafvoeren in slechte staat zijn en ook de cv-ketels aan vervanging toe zijn, wil Stadgenoot dit moment gebruiken om het gebouw gasloos te maken en aan te sluiten op het warmtenet. Anders moet het op termijn toch, want Amsterdam wil uiterlijk in 2040 gasloos zijn. En de aansluiting ligt dichtbij.

Maar de particuliere eigenaren zitten bij de besluitvorming daarover op de tweede rij. Weliswaar moet volgens Het Parool tweederde van de eigenaren instemmen, maar Stadgenoot heeft een aandeel van 57 procent in de VvE, dus dat schiet al op. Daardoor wordt instemming van de huurders van Stadgenoot  van doorslaggevend belang. Als minimaal 70 procent van hen instemt, zet Stadgenoot in op de overstap naar stadsverwarming.

De corporatie probeert momenteel onder huurders voldoende steun te vinden voor de transitie. Die zou nu al voor de helft duurzamer zijn (restwarmte van energiecentrale Diemen) dan doorgaan met gas. Om drempels weg te nemen krijgen de huurders een nieuwe pannenset en een nieuw fornuis, kookplaat of tegemoetkoming. 

De eigenaren vrezen echter een forse kostenpost. Binnen de VvE gaan schattingen rond van 10 à 17 duizend euro per woning. Overigens zijn aan doorgaan met gas vanwege de noodzakelijke vervanging van ketels en afvoerkanalen ook forse kosten verbonden.