Erfpachtaanbiedingen van de gemeente Amsterdam zijn onvoldoende voorspelbaar, begrijpelijk en controleerbaar. Zo concludeert de Rekenkamer Amsterdam in een onderzoek naar nieuwe aanbiedingen. Meer dan de helft van de erfpachters wijst de aanbieding af. Vervolgens gaat bij acht op de tien erfpachters de vergoeding voor het gebruik van de grond met gemiddeld zeshonderd euro omlaag.
Om de vijftig of 75 jaar moeten erfpachters met grootgrondbezitter Amsterdam nieuwe afspraken maken over de voorwaarden en de prijs voor het gebruik van de grond. Als de erfpachter de erfpachtaanbieding afwijst, wordt de prijs door een commissie van deskundigen vastgesteld. Vervolgens gaat in de meeste gevallen de zogeheten canon omlaag. Volgens de Rekenkamer doet de gemeente er verstandig aan meer transparantie te bieden. Ook moeten er spelregels komen over de methode van waardebepaling tussen gemeente en deskundigen. Het afgelopen jaar werden slechts tweehonderd contracten vernieuwd. Maar de komende twintig jaar stijgt het aantal te vernieuwen erfpachtcontracten sterk naar duizenden per jaar. Als de gemeente zo blijft doen als ze nu doet, dan zullen volgens de Rekenkamer nog meer erfpachters bezwaar maken. De kosten daarvan zijn hoog voro beide partijen hoog.
Het college van burgemeester en wethouders heeft toegezegd de aanbevelingen van de Rekenkamer te betrekken bij de actualisatie van het erfpachtstelsel.