Overslaan en naar de inhoud gaan

FD: Berlijns 'huurdeksel' is testcase voor andere grote steden

Image
Het FD gaat in op het radicale plan van de Duitse hoofdstad om de huren voor vijf jaar te bevriezen en aan een plafond te onderwerpen. Het is een probleem waar alle grote steden in de wereld mee worstelen: de enorme toestroom van nieuwe inwoners, toeristen en het tekort aan betaalbare woonruimte. Steeds meer steden proberen met nieuwe regels huurstijgingen te bedwingen. Gaat het helpen, vraagt de krant zich af.
 
Nederlandse steden hebben minder wettelijke mogelijkheden dan steden in de Verenigde Staten of Duitsland om een eigen huurbeleid te voeren. Het is hier - in de vrije sector althans - 'wat de gek ervoor geeft'. Alleen bij nieuwbouw kunnen gemeenten (tijdelijk) eisen stellen aan de maximumhuren. Den Haag gaat nu proberen de huurstijgingen nog enigszins af te remmen door inkomenseisen te stellen aan de huurders zelf. De verantwoordelijke VVD-wethouder wil maximum inkomenseisen voor middensegment huurwoningen. Het is - noodgedwongen - de omgekeerde weg: niet de huren reguleren, maar de vraag beperken door de doelgroep te verkleinen. Dit bij gebrek aan wettelijke instrumenten om huren te reguleren. En Amsterdam probeert via de huisvestingsverordening het minder lucratief te maken om woningen te verkameren of voor vakantieverhuur in te zetten. 
 
Dan Duitsland. Nadat Berlijn eerder radicale (en achteraf weinig succesvolle) maatregelen nam tegen Airbnb, kwam vorige week het besluit naar buiten om een huurplafond in te voeren én de huren vijf jaar te bevriezen. De maatregel gaat volgend jaar in, met terugwerkende kracht vanaf 18 juni 2019. Overtreders riskeren boetes die kunnen oplopen tot 500.000 euro. De maatregel gaat volgens het FD gelden voor driekwart van de 1,9 miljoen woningen (Berlijn heeft voornamelijk huurwoningen). Uitgezonderd zijn eerste huurders van nieuwbouwwoningen. 
 
Berlijn is daarmee een belangrijke testcase geworden van de strijd tussen kapitaal en woonrechten. Volgens het FD broeit het ook elders in Duitsland. Het land ontbeert een stevige sociale huursector zoals in Nederland. Een puntenstelsel ontbreekt; huurverhogingen worden afgeremd via de regel dat de huurhoogte in de pas moet lopen met de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in de wijk. Bestaande huurders hebben veelal stevige rechten, maar jongeren en nieuwkomers betalen de rekening van de huidige vastgoedhausse. 
 
Het FD voorspelt dat er een heftige politieke en juridische strijd gaat volgen op de Berlijnse maatregel. De partij Die Linke pleit voor een huurstop in heel Duitsland. Omgekeerd dreigen verhuurders door de nieuwe maatregel miljarden aan beurswaarde te verliezen. Tot de mogelijke negatieve effecten van vergaande huurrestricties kan behoren dat investeerders het hazenpad kiezen, het woningonderhoud vermindert en het verduurzamen van woningen op de lange baan wordt geschoven.
 
Lees het hele artikel:
Bevriezen huren Berlijn testcase voor andere wereldsteden met woningnood (FD, 25 juni, alleen voor abonnees)
 

Trefwoorden