Overslaan en naar de inhoud gaan

Filters kunnen tijdelijke oplossing zijn om loodgehalte in drinkwater terug te brengen

Image

Resultaten van internationale studies laten zien dat er op de markt filters beschikbaar zijn die effectief lood kunnen verwijderen. Dat zegt onderzoeksinstituut KWR. De mate van effectiviteit hangt af van het type apparaat of filter, de watersamenstelling, de gebruiksduur en andere factoren. Bij juiste gebruiksomstandigheden is reductie van de loodconcentratie tot lager dan 10 μg/l mogelijk, de huidige norm in het Drinkwaterbesluit. Het KWR durft het gebruik van filters echter niet te adviseren aan Nederlandse huishoudens die voorlopig nog zijn aangewezen op loden waterleidingen. Daarvoor moet er eerst nog meer onderzoek gedaan.

Het coronavirus zal de vervangingsoperatie van loden waterleidingen vertragen. Reden te meer om eens te kijken naar tijdelijke oplossingen in huis, zoals reinigingsfilters. Er zijn grofweg drie soorten apparatuur om lood uit kraanwater te verwijderen: een filter in een waterkan, een apparaatje aan de tapkraan of apparatuur die in de leiding wordt geplaatst.
Onderzoeksinstituut KWR concludeert in een beknopte inventarisatie van internationale studies dat filtersystemen in acute situaties een tijdelijke oplossing kunnen zijn. Een reden waarom het KWR een slag om de arm houdt is dat alle onderzoek uit de Verenigde Staten komt. Daar is ander drinkwater, en altijd gechloord. KWR verwacht het niet maar het effect van de filters kan anders uitpakken omdat ons drinkwater over andere eigenschappen beschikt. Een aandachtspunt is bovendien of na verloop van tijd geen microbiologische groei gaat plaatsvinden in de filters.
Er zijn kortom voor KWR onzekerheid genoeg om af te zien van een advies. De KWR beveelt in ieder geval aan om na het eventueel plaatsen van een dergelijk filter regelmatig de loodconcentratie én de microbiologische veiligheid van het drinkwater te controleren.
KWR komt voort uit Kiwa, een keuringsinstituut voor waterleidingartikelen.

Trefwoorden