Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen licht voor 260 sociale huurwoningen op Hembrugterrein in Zaandam

Image

In opdracht van woningcorporatie Rochdale worden 260 sociale huurwoningen gebouwd op het Hembrugterrein in Zaandam. De overeenkomst is gisteren getekend. Hembrug Zaandam BV verkoopt de grond aan Rochdale. De appartementen worden ‘turn key’ ontwikkeld en gebouwd door Ten Brinke.

 

De 260 sociale huurappartementen worden gerealiseerd in twee gebouwen op een campus grenzend aan het Hembrugbos, gelegen op het noordelijk deel van het Hembrugterrein. Rochdale is nauw betrokken geweest bij het uitwerken van de indeling en opzet van de gebouwen die respectievelijk 165 en 95 woningen krijgen. In de gebouwen komen studio’s voor Zaanse jongeren, 2-kamerappartementen voor starters en 3-kamerwoningen voor kleine gezinnen. Nico Overdevest, bestuurder bij Rochdale: “Dat er zo veel betaalbare huurwoningen komen, op een van de mooiste en interessantste plekken aan het Noordzeekanaal, is iets waar we heel trots op zijn.” De bouw start in de loop 2024. De eerste bewoning is mogelijk vanaf 2026. 

Ontwerp sociale nieuwbouw Hembrugterrein

 

Eigenaar van vrijwel het hele Hembrugterrein is sinds 2018 de ontwikkelcombinatie ABC Planontwikkeling LIFE NL (vertegenwoordigd door Redevco Living) en Ten Brinke (tezamen Hembrug Zaandam BV). De combinatie kocht het gebied destijds voor 41 miljoen euro van het Rijk en transformeert het voormalige militaire industrieterrein fasegewijs tot een gemengd gebied voor wonen, werken, kunst, cultuur en natuur. Het bos midden in het gebied kwam vervolgens in bezit van de gemeente. De gebiedstransformatie begint in het noordelijke deel van het terrein. In totaal komen er circa 1.200 nieuwe woningen op het Hembrugterrein, waarvan minimaal twintig procent sociale huur.

Ruim tien jaar geleden werd de herontwikkeling van het Hembrugterrein ingezet onder de flexibele regelgeving van de Crisis- en herstelwet. In 2019 vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan omdat de gemeente ten onrechte aanspraak maakte op de Zeehavennorm die meer geluid- en geur bij de woningen toestaat. Onder meer het Havenbedrijf Amsterdam maakte succesvol bezwaar uit vrees voor klachten van toekomstige bewoners. Vervolgens heeft de gemeente de woningen in de plannen verplaatst van het zuidelijke naar het noordelijke deel van het Hembrugterrein. Het bestemmingsplan voor het noordelijke deel is sinds juni van dit jaar onherroepelijk.