Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote gemeenten dringen aan op verbod van loden waterleidingen

Image

De toepassing van loden leidingen in nieuwbouw is sinds 1960 bij wet verboden. Er is echter geen wettelijk verbod op loden leidingen in bestaande bouw. De G5-gemeenten dringen nu bij minister Ollongren aan op zo'n verbod: "Voor de vervanging van loden leidingen in bestaande bouw is tot nu toe uitgegaan van eigen verantwoordelijkheid van eigenaren en vrijwilligheid. Wij moeten constateren dat dit onvoldoende heeft geleid tot vervanging. Juist op plekken waar jonge kinderen veelvuldig komen, zoals kinderopvanglocaties, moet het drinkwater veilig zijn. Daarnaast vinden wij het niet acceptabel dat dagelijks mensen in 100.000 tot 200.000 woningen (schatting Gezondheidsraad) water uit de kraan drinken dat niet veilig is. Om deze reden pleiten wij met kracht voor een wettelijk verbod op loden leidingen in álle bestaande bouw."

In november 2019 verscheen het advies van de Gezondheidsraad ‘Loodinname via kraanwater’. De Gezondheidsraad constateert dat een beperkt deel van de bevolking te maken heeft met een te hoge blootstelling aan lood via kraanwater en daardoor gezondheidsrisico’s loopt. Lood kan bij jonge kinderen leiden tot een lager IQ en bij volwassenen het risico verhogen op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekten. Het advies van de Gezondheidsraad is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, waaronder een rapport van het RIVM.

De G5-gemeenten geven aan dat dit advies van de Gezondheidsraad ook voor hen een wake-up call geweest. Zij zijn inmiddels begonnen met onderzoek en sanering van resterende loden leidingen in het eigen vastgoed en de scholen. Maar zij wil dat andere pandeigenaren moeten kunnen worden gedwongen loden leidingen te vervangen.

Trefwoorden