Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderd miljoen voor versnelling duurzame renovatieprojecten huurwoningen

Image

Om woonwijken sneller, efficiënter en betaalbaar te verduurzamen, investeert het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) honderd miljoen in de Renovatieversneller. De regeling moet ervoor zorgen dat het tempo van het verduurzamen omhoog gaat en de kosten per woning dalen.

De Renovatieversneller is volgens minister Ollongren een belangrijke stap in het bereiken van een substantiële kostenverlaging en versnelling naar een tempo van tweehonderdduizend verduurzaamde woningen per jaar. “Om de klimaatdoelen te halen is het van essentieel belang dat huurwoningen zo snel mogelijk worden verduurzaamd. Door het bundelen van projecten kan op termijn een groot aantal woningen tegelijkertijd gerenoveerd. Deze regeling draagt bij aan innovaties die deze schaalvergroting mogelijk maken”, aldus de minister.
Doordat woningcorporaties veel woningen bezitten, kunnen zij gezamenlijk woningrenovaties inkopen en een sleutelrol spelen in de opschaling van verduurzaming. Ook andere verhuurders, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en eigenaar-bewoners kunnen gebruik maken van de regeling. In 2020 is er twintig miljoen beschikbaar. Per woning varieert de bijdrage van 2.000 tot 7.000 euro.

Hoewel de regeling overduidelijk op de corporatiesector is gericht, worden commerciële verhuurders niet uitgesloten. Samenwerkingsverbanden van woningeigenaren kunnen een voorstel indienen. Maar om gebruik te kunnen maken van de subsidie moeten wel minimaal 150 huurwoningen in een keer worden aangepakt. Juist deze ondergrens stuit op kritiek bij Vastgoed Belang, de brancheorganisatie van (kleine) particuliere beleggers. “Het is schier onmogelijk om 75 verhuurders met elk 1 à 2 woningen te organiseren, die dan gezamenlijk een plan indienen voor huurwoningen op verschillende locaties en daarmee ook nog eens een kostenreductie bereiken. Juist bij die vaak oudere huurwoningen is winst te behalen. Maar precies deze verhuurders worden praktisch gezien uitgesloten, terwijl wij meerdere malen hebben opgeroepen juist deze groep te ondersteunen. Voor kleine verhuurders is deze regeling een wassen neus”, aldus directeur Co Koning.