Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeruzalem en SET winnaar Arie Keppler Prijs 2020

Image

De renovatie van de wijk Jeruzalem in Amsterdam-Oost (woningcorporatie Rochdale) en SET, een tijdelijk woongebouw voor jongeren en statushouders op IJburg (de Alliantie) zijn bekroond met de Arie Keppler Prijs 2020.

De Arie Keppler Prijs is een initiatief van MOOI Noord-Holland, de onafhankelijke en niet-commerciële adviesorganisatie op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultuurhistorie in Noord-Holland. De prijs kent diverse categorieën. De ontwerpers van het nieuwe Jeruzalem (Studioninedots, Hooyschuur, Heren 5 en Karres en Brands) winnen de prijs in de categorie Buurtreparatie. Volgens de jury onder voorzitterschap van de Amsterdamse architect Marc Reniers is na twintig jaar touwtrekken een verbluffend resultaat bereikt. “De intensieve buurtreparatie speelt zich af op alle thema’s die de Arie Keppler Prijs agendeert: een toekomstbestendige oplossing in samenhang met bewoners, oog voor sociale samenhang in de buurt, een geslaagde interpretatie van woongenot, liefde voor cultureel erfgoed en een gevoelige stedenbouwkundige ingreep met aandacht voor de openbare ruimte”, aldus de jury. Het juryrapport spreekt van een restauratie, renovatie en nieuwbouwproject in één. De jury is vooral onder de indruk van blok N van Studioninedots, dat fantastisch harmonieert met de omgeving.

De prijs in de categorie Sociaal cement gaat naar het door SVP architectuur en stedenbouw ontworpen tijdelijke appartementengebouw SET aan de Erich Salomonstraat in Amsterdam-Oost. “SET is een piekfijn woongebouw op IJburg met 141 betaalbare woningen voor starters en statushouders”, zo schrijft de jury. “De jury was al onder indruk van de inzending op papier, maar wordt ter plekke weggeblazen door de kwaliteit van de ingreep.” De jury meent dat het gebouw, opgebouwd uit modulaire woningen van Jan Snel, goed in elkaar zit. Daarnaast benadrukt de jury de sociaal-maatschappelijke betekenis van het gebouw: statushouders worden gastvrij ontvangen. “Dit woongebouw is vormgegeven in de geest van Arie Keppler: pleitbezorger van goede woningen voor de laagste inkomensklasse.” Over tien jaar kan SET uit elkaar worden gehaald en elders opnieuw opgebouwd.