Overslaan en naar de inhoud gaan

Modulaire woningen stapelen tot zestien hoog

Image
Op de Laan van Spartaan in Amsterdam West wordt een volledig modulair studentencomplex gebouwd van zestien hoog. Het gebouw met 361 studentenwoningen wordt in twaalf maanden gerealiseerd door gebruik te maken van in de fabriek geproduceerde kant-en-klare woningen. Elke module bestaat uit een betoncasco. De volledig ingerichte zelfdragende woningen worden als LEGO-steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar gestapeld. Mede dankzij deze bouwmethode kunnen de huren laag worden gehouden.
De modules zijn ontworpen door Ursem Modulaire Bouwsystemen. Uit de fabriek van Ursem rollen het komende jaar dagelijks (studenten)woningen van de lopende band voorzien van badkamer, keuken, binnenafwerking, gevelbeplating en installaties. Ursem werkt voor deze systeembouw samen met Heddes Bouw & Ontwikkeling en Schouten Techniek. Al jaren ontwikkelen deze partijen modulaire gebouwen, maar nimmer zo hoog.
De woningen worden afgenomen door IC Netherlands, een snel groeiende ontwikkelaar en beheerder van betaalbare woningen voor studenten- en starters. Deze woningen beheert IC Netherlands voor Nederlandse institutionele beleggers. IC Netherlands werkt in Amsterdam vaak samen met DUWO, maar deze studentenhuisvester wordt in zijn verdere groei geremd door de toezichthouder vanwege de al dan niet vermeende risico's die gepaard gaan met langdurige huurcontracten. De naam DUWO ontbreekt dan ook (vooralsnog?) bij de initiatiefnemers. 
Studioninedots uit Amsterdam tekent voor het ontwerp op de Westkavel van de Laan van Spartaan. Het gebouw bevat naast de 361 zelfstandige studentenwoningen een auto- en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint aan de Jan van Galenstraat.