Overslaan en naar de inhoud gaan

Vertraging bij meer dan een kwart van projecten met SBI-subsidie

Image

Van 27 procent van de projecten die eind 2023 een Startbouwimpuls-subsidie (SBI) hebben ontvangen, verloopt het project niet volgens afspraak. Dat meldt Vastgoed Journaal op basis van opgevraagde informatie bij het ministerie van VRO. 

Doel van de subsidie was om al (bijna) vergunde projecten die door moeilijke financiële omstandigheden dreigden te stagneren, vlot te trekken. Vanaf de zomer van 2023 konden gemeenten projecten voor de SBI aanmelden. Dat hebben ze en masse gedaan. Meer dan 820 projecten zijn aangemeld, de meeste in Noord- en Zuid-Holland. Zoveel geld was er niet. Uiteindelijk is er 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 362 projecten in 145 gemeenten. Gemiddeld werd bijna 10.000 euro per woning beschikbaar gesteld, wat optelt tot 31.000 woningen. 

De projecten moesten planologisch ver genoeg zijn gevorderd om te kunnen starten met de bouw uiterlijk in 2024/2025. Van deze woningen moest bovendien minimaal 50 procent betaalbaar zijn voor lagere en middeninkomens.

Volgens het ministerie loopt 73 procent van de projecten volgens afspraak. Maar ook in de overige gevallen blijft vooralsnog de bijdrage nog beschikbaar, tenminste als er duidelijke externe redenen zijn voor de vertraging. Bijvoorbeeld planoptimalisaties. In twee gevallen wordt een gedeelte van de bijdrage teruggevorderd, maar gaan die projecten wel door. Een enkel project met SBI-subsidie is al afgerond.