Donner: 'Erfpacht mag woningverkoop niet belemmeren'
Minister Donner overweegt geen landelijke maatregelen om erfpachtregelingen in te perken. Wel wil hij dat grote steden hun erfpachtregelingen zonodig aanpassen om verkoop van woningen niet te belemmeren. Dat liet hij op 8 december weten tijdens een overleg met de Kamer. In Amsterdam is eindelijk een oplossing gevonden voor de verkoop van corporatiewoningen met Koopgarant. Het ministerie wil naar modelcontracten voor erfpacht.
In Amsterdam is het erfpachtstelsel zo aangepast dat de weg vrij lijkt voor verkoop via de Koopgarant-regeling. Aan de bezwaren van de Belastingdienst wordt tegemoet gekomen door van de Koopgarant-koper een 'ondererfpachter' te maken. De koper neemt de canon af van de woningcorporatie die de grond op zijn beurt in voortdurende erfpacht krijgt van de gemeente. De corporatie neemt het risico voor aanpassing van de erfpachtvoorwaarden.
De afgelopen jaren struikelde invoering van Koopgarant in de hoofdstad op fiscale en juridische bezwaren van de Belastingdienst. Dat had te maken met de Amsterdamse erfpacht. Ook werden problemen voorzien met de verkrijging van Nationale Hypotheekgarantie, als binnen dertig jaar sprake zou zijn van herziening van de erfpachtcanon.
Met de vondst van een getrapte erfpachtrelatie, is Koopgarant volgens de gemeente wel voor alle partijen acceptabel. In de gekozen constructie wordt de corporatie hoofderfpachter. Daarbij zijn de gebruikelijke erfpachtbepalingen van toepassing, waarbij elke vijftig jaar canon en voorwaarden door de gemeente worden herzien. Vervolgens krijgt de koper een woning in ondererfpacht. Daarbij wordt de waarde betaald alsof de woningen op eigen grond staat. Het risico van stijging van de erfpacht ligt bij de verkopende corporatie.
Zie ook: Doorbraak impasse Koopgarant