Ans van Meeteren (64) heeft net een contract getekend met corporatie Intermaris voor de huur van een seniorenwoning in de rustige en groene Purmerendse wijk Molenkoog. Ze is nu bezig met het gereed maken van de woning en het geleidelijk overbrengen van spullen vanuit haar oude huis in Tuindorp Oostzaan.
“Na mijn scheiding was ik aangewezen op een sociale huurwoning. Door een woonduur van 38 jaar stond ik bovenaan de lijst, maar om in aanmerking te komen moest wel eerst het oude huis worden verkocht.”
Ans heeft lang rondgekeken in Amsterdam en wijde omgeving. Maar een betaalbare woning met tuin in een rustige straat waar ouderen bij elkaar wonen, kon ze alleen in vinden in Purmerend, waar ze geen familie of vrienden heeft wonen. “Er zouden veel meer van dit soort woningen voor senioren moeten komen.”
Ans is niet de enige Amsterdamse oudere die naar Purmerend trekt. Maar Roel Gerritsen, beleidsmedewerker wonen in Purmerend, vindt het overdreven om te zeggen dat de stad wordt overspoeld door een ‘grijze golf’ uit Amsterdam. “Zo’n 70 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen gaat naar de eigen bevolking”, benadrukt Gerritsen. Dit komt onder meer door toewijzingsregels ten gunste van de zittende Purmerender. Bij sociale nieuwbouwprojecten met seniorenwoningen gaat vrijwel alles naar Purmerenders.
Dat niettemin aardig wat oudere Amsterdammers naar Purmerend trekken verbaast Gerritsen niet. “Daar zitten veel ouderen bij die kun kinderen volgen. Ooit was Purmerend een overloopgemeente voor Amsterdam. Tachtig procent van de bewoners heeft wortels in Amsterdam. Verder is Purmerend natuurlijk aantrekkelijk omdat je veel woning voor je geld krijgt. En tot slot heeft Purmerend een goede zorginfrastructuur.”
Purmerend heeft al een oververtegenwoordiging van senioren ten opzichte van de regio. En die groep gaat de komende twintig jaar grofweg verdubbelen. Met de overgehevelde WMO-taken betekent dit stijgende kosten voor de gemeente. Politiek is dat een gevoelig punt, zegt Gerritsen. “De vraag is of je een regionale zorgfunctie naar Purmerend moet halen als dat extra kosten voor de gemeente met zich meebrengt. Aan de andere kant kun je geen hek om de stad bouwen.”
“We brengen nu in kaart waar in de regio Waterland/Zaanstreek die voorzieningen voor bijvoorbeeld senioren zitten. We kijken of die voldoende zijn voor de behoeften in verschillende gemeenten of dat mensen juist naar Purmerend en Zaanstad gaan, omdat het aanbod in de kleinere gemeenten te klein is. Dan zouden wij dat moeten betalen.” Gerritsen wil echter niet van een ‘groot probleem’ spreken, eerder van een ‘aandachtspunt’.
Purmerend: “Vergrijzing is aandachtspunt”
Johan van der Tol
Zie ook
Trefwoord