Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere renoveert Haarlemmerpoort

Image
Update 12-01-206 

Ymere renoveert de Haarlemmerpoort. Renovatie en restauratie is noodzakelijk vanwege de slechte bouwtechnische staat en achterstallig onderhoud. Om de klachten van onder andere vochtproblemen structureel te verhelpen moet de totale buitenkant en de constructie van de woningen worden aangepakt. Volgens Ymere wordt door de renovatie de monumentale waarde van de Haarlemmerpoort in ere hersteld.

Op dit moment zijn nog vier onzelfstandige en één zelfstandige woning van de in totaal 17 woningen regulier verhuurd. Na renovatie komen er zes zelfstandige huurwoningen terug. Bewoners van wie het inkomen voldoet aan de inkomensgrens voor sociale huur kunnen terugkeren naar een sociale huurwoning. Volgens de voorzitter van de bewonerscommissie Guido Egas zijn voor de huidige bewoners de voorwaarden zo ongunstig gemaakt dat ze niet willen terugkeren, door ongewenste veranderingen aan de appartementen, te hoge huren en de horeca op de begane grond. De meeste bewoners hebben al eerder besloten te vertrekken. Egas heeft zelf het probleem dat hij slecht ter been is en dat Ymere niet van plan is voor hem een lift aan te leggen. Egas benadrukt dat de bewoners het met belangrijke onderdelen van het renovatieplan oneens zijn. 

Op de begane grond wordt een horecabedrijf gevestigd, waarvoor het gebouw wordt voorzien van enkele nieuwe entrees. De Haarlemmerpoort dateert uit 1840 en is de laatste stadspoort die in Amsterdam is gebouwd. De poort is in de loop der jaren in gebruik geweest als accijnskantoor, politiepost, brandweerpost en kantoor voor Publieke Werken. Na leegstand is de poort gekraakt en begin jaren '80 verbouwd tot (onzelfstandige) woningen. De Haarlemmerpoort is een Rijksmonument.