De Eerste Kamer heeft de Wet Doorstroming Huurmarkt aangenomen. Dat betekent dat op 1 januari 2017 de huursombenadering wordt ingevoerd. Ook komt er een jaarlijkse inkomenstoets en meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten.
Bij de komende huurverhoging op 1 juli geldt nog de huidige inkomensafhankelijke huurverhoging, maar de huursombenadering werpt wel zijn schaduw vooruit. De huursomstijging wordt namelijk per kalenderjaar berekend. De minister heeft al eerder aangegeven dat de gemiddelde maximale huurstijging (huursom) per 1 juli niet meer dan 1 procent mag bedragen (inkomensafhankelijke huurverhogingen en huurharmonisatie uitgezonderd). Aedes verwacht dat de minister hier zeer binnenkort zekerheid over geeft. SP wil dat de huursombenadering ook gaat gelden voor de particuliere huursector. Daarover diende de partij een motie in waarover de Kamer 19 april stemt. De inkomensafhankelijke huurverhoging verdwijnt, maar er komt vanaf 2017 wel een jaarlijkse inkomenstoets. Huishoudens met een inkomen boven 39.000 euro kunnen een huurverhoging krijgen van maximaal inflatie plus 4 procent. Gepensioneerden en grotere gezinnen vanaf vier personen zijn hiervan uitgezonderd.
Tijdelijke contracten
De nieuwe wet schept meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten. Particuliere verhuurders mogen nieuwe huurders eenmalig een tijdelijk contract aan gaan bieden voor maximaal twee jaar. Dat is een aanzienlijke verruiming van de huidige huurregels. Corporaties mogen deze tijdelijke contracten alleen aanbieden aan door de minister te bepalen doelgroepen. Dit zijn bijvoorbeeld huurders die tijdelijk in Nederland wonen vanwege werk of studie, huurders in de noodopvang of huurders die in verband met renovatie hun woning tijdelijk moeten verlaten. Huurders met zo’n tijdelijk contract behouden hun inschrijfduur.
De Eerste Kamer had veel vragen en kanttekeningen bij de tijdelijke contracten. Veel partijen vrezen dat deze contracten in de particuliere sector regel worden. De minister deelde die vrees niet. Hij gaat ervan uit dat contracten voor onbepaalde tijd de standaard blijven.