De Amsterdamse corporaties kunnen een premie van 20.000 euro per sociale nieuwbouwwoning tegemoet zien van minister Blok. Formeel gaat het om aftrek van de verhuurderheffing. Voor elke nieuwe sociale huurwoning in schaarstegebieden is de aftrek 20.000 euro; in de rest van het land is het 10.000 euro. Het gaat om woningen die tussen 2017 en 2021 worden gebouwd. Voorwaarde is dat de huur onder de aftoppingsgrens blijft (ongeveer 600 euro).
Deze maatregel valt onder de aanpassingen van de verhuurderheffing. Minister Blok dient binnenkort een wetsvoorstel in waarmee de mogelijkheden voor de heffingsaftrek worden verruimd. De minister voert daarmee diverse moties van de Tweede Kamer uit. Behalve de bouwpremie zijn er nog enkele aanpassingen.
Voor de sloop en samenvoeging van huurwoningen in Rotterdam-Zuid en krimpgebieden wordt de bestaande heffingsaftrek verhoogd naar 25.000 euro per woning. Ook wordt de lijst met krimpgebieden waarvoor de aftrek geldt uitgebreid. In krimpgebieden komt er onder voorwaarden een heffingsaftrek voor verhuurders die woningen aankopen.
In de verhuurderheffing gaat de zogeheten heffingsvrije voet omhoog van 10 naar 25 woningen. Dit heeft vooral effect op kleinere particuliere verhuurders.
De kortingen zijn sectorbreed gezien een sigaar uit eigen doos. Blok wil wel dezelfde hoeveelheid geld incasseren. De kortingen hebben dus tot gevolg dat de heffing per woning voor alle corporaties omhoog gaat. Omdat de hoogte van de heffing is afgeleid van de WOZ-waarde, betalen Amsterdamse corporaties relatief veel. AFWC-directeur Egbert de Vries: "In Amsterdam staan 8 procent van alle corporatiewoningen, maar we betalen 10 procent van de heffing. De Amsterdamse corporaties betaalden in 2015 137 miljoen euro.
Het wetsvoorstel dat de aanpassingen regelt, wil minister Blok nog voor het zomerreces voor advies naar de Raad van State sturen.