De woningruilweken in Amsteldorp zijn vooralsnog geen succes. Na ruim tien weken is één ruil in behandeling. De aangemelde ruilwoningen zijn domweg te klein. Veel bewoners van Amsteldorp willen vooral een grotere woning. De 'Woningruilweken' lopen tot 7 juni. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden.
Op verzoek van bewoners boden Ymere en Rochdale de mogelijkheid sociale huurwoningen in Amsteldorp, vlakbij het Amstelstation, te ruilen tegen een min of meer gelijke huur. De resultaten van het experiment vallen tegen. Ymere en Rochdale bezitten in het 'dorp' ongeveer achthonderd sociale huurwoningen. Zevenentwintig huurders van Ymere en elf huurders van Rochdale hebben interesse getoond om te ruilen. Vooralsnog blijft het bij één potentiële match, ondanks het ontbreken van een huursprong.
De oogst is mager. Volgens Elroy Noordermeer van Rochdale zijn het vooral jonge gezinnen die op zoek zijn naar een grotere woning. Senioren willen wel naar een kleinere woning, maar niet naar een té kleine woning. “Van een vierkamerwoning naar een tweekamerwoning is een te grote stap. De meeste ouderen willen toch bijvoorbeeld over een extra kamer beschikken, voor als de kleinkinderen komen logeren.”
Mensen die willen ruilen, haken af als ze zien dat ik alleen de benedenverdieping heb," bevestigt buurtbewoner Jolanda Roffel. Zij had zich aangemeld voor de ruilweken. Ze woont al meer dan twintig jaar in Amsteldorp in een "leuk huisje, met fijne buren maar wel heel klein, 35 m2." Ze zou graag een eengezinswoning willen hebben. "Ik ben in één woning gaan kijken, maar dat zag er niet uit. Helemaal uitgewoond. Ik denk niet dat de ruilweken mij gaan helpen, ik heb het een beetje stopgezet.”
Laatste kans
Huurders uit Amsteldorp die op zoek zijn naar een woning die beter bij hun levensfase of gezinsgrootte past, kunnen hun huidige sociale huurwoning uiterlijk tot 7 juni 'te ruil' aanbieden door een advertentie te plaatsen op de website woningruilweken.nl. Daar is ook informatie te vinden over de voorwaarden waaronder woningen geruild kunnen worden.
Lees volgende week het volledige artikel in NUL20