Amsterdam wil de de toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders op basis van urgentie behouden, zo blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de Partij van de Ouderen. Het college vindt het van groot belang dat mensen die urgent een woning nodig hebben niet onderaan de wachtlijst worden geplaatst. Voor statushouders geldt daarnaast dat de stad een verplichting heeft hen te huisvesten.
Raadslid Wil van Soest is van mening dat de voorrang op het toewijzen van sociale huurwoningen onmiddellijk gestopt dient te worden. "De gewone Amsterdammer betaalt de prijs voor de aanwezige statushouders", aldus Van Soest. Zij vindt het schandalig dat 'de gewone Amsterdammer' veertien tot negentien jaar moet wachten op een sociale huurwoning. Ook maakt zij zich grote zorgen over de schrijnende omstandigheden waaronder veel stadgenoten na een echtscheiding verkeren. "Zij zitten in hun eigen stad tussen de verslaafden of gaan noodgedwongen op een camping wonen", aldus het raadslid.
In Amsterdam komen alleen mensen met zorg voor kinderen na een relatiebreuk in aanmerking voor voorrang. Ook daarin kan volgens het college geen verandering komen. "Gezien het grote aantal scheidingen en gebroken relaties is het niet haalbaar ook urgentie te geven aan gescheiden personen zonder zorg voor kinderen." De meeste mensen redden zichzelf na een scheiding. Voor mensen die echt dakloos raken is er de maatschappelijke opvang.