Sinds eind jaren tachtig documenteert de gemeente Amsterdam alle woningbouwplannen, en later alleen van de ook echt gerealiseerde woningbouwprojecten plus die van kantoren en voorzieningen. Dat leverde het jaarlijkse Projectenboek op en - vanaf een later datum - de jaarlijkse uitreiking van de Zuiderkerkprijs. Bij elkaar geeft deze stapel papier een gedetailleerd beeld van de architectonische en maatschappelijke ontwikkelingen in de Amsterdamse woningbouw, én van het stempel dat landelijke en lokale overheden daarop drukken. Vanwege de mijlpaal van dertig jaar is er tot 22 februari een kleine expositie te zien in de Stadstimmertuin. Daar staan alle boeken bij elkaar.
De projectdocumentatie is een kleine schat voor architectuur- en volkshuisvestingshistorici. Gedurende dertig jaar zijn maar liefst 132.000 woningen ontworpen en gebouwd. Elke periode kent zijn eigen accenten. Die hingen af van de politieke sturing en financiering, het maatschappelijke debat en architectuurmodes. Verschillende wethouders drukten hun stempel op de documentatie, niet alleen wat betreft de inhoud maar ook wat betreft de vorm van het boek.
Vanwege de mijlpaal organiseerde de gemeentelijke afdeling Grond & Ontwikkeling een gesprek met vier personen die nauw betrokken zijn, of zijn geweest bij de stedelijke ontwikkeling en de documentatie daarvan. Dat zijn Marinus Oostenbrink, Han Michel, Bob van der Zande en Sabine Lebesque. Een volledige video-opname van dat gesprek is te zien op www.gebouwdin.amsterdam.nl. Daar zijn ook de projectboeken in digitale vorm te vinden.