Amsterdam begint volgend jaar aan de aanleg van het tweede deel van het Strandeiland. Zo heeft wethouder Van Doorninck van Ruimtelijke Ordening laten weten. De aanleg krijgt mogelijk te maken met de uitspraak van de Raad van State over stikstofdepositie. De consequenties daarvan voor de ontwikkeling en planning van Strandeiland worden nog onderzocht. Aansluitend in 2023 volgt de realisatie van Buiteneiland.
“Ruim twintig jaar geleden besloot de gemeente tot de aanleg van het eerste eiland in het IJmeer. Met Strandeiland en Buiteneiland leggen we voor het laatst nieuwe stukken stad aan en ronden we de unieke gebiedsontwikkeling af”, aldus Marieke van Doorninck. Door de laatste twee eilanden 'natuurinclusief' en energieneutraal te bouwen en Buiteneiland volledig circulair aan te laten leggen, wordt volgens de wethouder een impuls gegeven aan de duurzame groei van de stad.
Strandeiland Strandeiland wordt een stadswijk met 8.000 woningen. Bedoeling is ‘natuurinclusief’ te bouwen. Ook moet het een energieneutraal eiland worden. Daartoe komen er warmte- en koudeopslagsystemen (WKO’s) en wordt emissievrije mobiliteit de norm. Mocht de uitspraak over stikstofdispositie dat noodzakelijk maken, dan neemt de gemeente aanvullende maatregelen. Zoals het gebruik van boten met een lagere stikstofuitstoot. Ook wijst Van Doorninck erop dat de plannen voor het eiland vergaande, innovatieve maatregelen bevatten, zoals emissievrije mobiliteit. “Juist daarmee willen wij innovatieve technieken stimuleren.” De tweede fase van Strandeiland omvat 3.000 woningen. De aanleg van de eerste fase met 5.000 woningen, scholen, sportvelden en commerciële voorzieningen is al in volle gang.
Buiteneiland wordt 45 hectare groot en krijgt een sterk natuurlijk karakter met ruimte voor sport, recreatie en cultuur. Wonen krijgt een ondergeschikte rol: er is ruimte voor maximaal twee tot vijfhonderd woningen. Met de ontwikkeling van Buiteneiland komt er een grote hoeveelheid openbaar groen beschikbaar voor alle Amsterdammers. Het eiland wordt volledig circulair aangelegd met hergebruikte grond uit andere delen van de stad.