In de eerste helft van 2021 zijn in Amsterdam 2.894 zelfstandige woningen in aanbouw genomen. Meer dan de helft daarvan zit in het dure huur- en koopsegment. Wel werden er relatief veel middeldure huurwoningen in aanbouw genomen (33,7%). De sociale huurproductie bleef steken op slechts 518 woningen (18%). Hoopvol stelt de gemeente dat de corporaties voor de tweede helft van dit jaar nog plannen hebben voor ruim 1.500 woningen.
Het lukt Amsterdam vooralsnog niet de productie op te schroeven naar boven de 7.000 per jaar én niet om het aandeel 'betaalbare' woningen (sociale huur en middensegment) fors te verhogen. De 40-40-20 doelstelling met 80 procent 'betaalbaar' blijft een bewegend doel. Nu is enerzijds het lot van de vierjaarlijkse bestuurscyclus dat vooral plannen worden gerealiseerd die jaren daarvoor in ontwikkeling zijn genomen. Maar ook richting het eind van deze bestuursperiode lukt het niet het aandeel 'betaalbaar' substantieel boven de 50 procent uit te tillen.
In het coalitieakkoord werden ferme eisen geformuleerd om het aandeel betaalbare woningbouw te vergroten. In verkiezingstijd circuleerde de 40-40-20 verhouding. Mede vanwege de doorlooptijden van oude projecten was in 2018 al duidelijk dat een productie met ongeveer de helft betaalbare huur meer realistisch was. Bij de uitwerking van het coalitieakkoord werd gestuurd op aantallen: 2.500 sociale huur per jaar en 1.670 middeldure huur.
De afgelopen jaren viel met name het aandeel middeldure huur fors tegen. Daar zit inmiddels schot in. Ruim een derde (975 woningen) van deze 2.894 nieuwe woningen bestaat uit middeldure huurwoningen. En er staat voor het najaar nog de bouwstart een aantal woontorens met veel middenhuur in de planning. Het streefcijfer van 1.670 middensegment woningen lijkt daarmee dit jaar voor het eerst haalbaar.
Sociale huur
Tussen januari en eind juni 2021 zijn van 518 zelfstandige sociale huurwoningen de eerste palen de grond in gegaan. Dat is nog zorgelijk weinig, maar de gemeente wijst hoopvol naar corporatieplannen voor het najaar (1.500 woningen). Vorig jaar zijn er in totaal 2.812 sociale huurwoningen in aanbouw genomen, waarvan 2.270 door woningcorporaties. Daarmee is een forse inhaalslag gemaakt ten opzichte van de jaren daarvoor. Bovendien werden vooral veel meer reguliere sociale huurwoningen gebouwd: 1.512. In de jaren daarvoor lag dat steevast onder de duizend, met als dieptepunt 2019 met 372 woningen.
Veel plannen
Voor de tweede helft van 2021 liggen er in Amsterdam nog plannen klaar voor de bouw van zo’n 10.000 woningen, waaronder een hoogbouwtoren van 115 meter in Amstel III in Zuidoost (500 woningen). Welke projecten nog dit jaar daadwerkelijk van start gaan, wordt mede beïnvloed door de schaarste aan bouwvakkers en bouwmaterialen.