Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdams nieuwbouwprogramma leidt tot korte verhuisketens

Image

De oplevering van één nieuwbouwwoning kan tot meerdere verhuizingen leiden en op deze manier meer dan één huishouden gelukkig maken. Hoe langer de keten, hoe meer relatief kleine en goedkopere woningen er uiteindelijk vrijkomen. In Amsterdam zijn de 'verhuisketens' echter niet lang, zo constateerde OIS na een analyse van verhuisketens. Dat komt vooral omdat er relatief veel kleine woningen worden gebouwd. Grotere nieuwbouwwoningen leiden tot langere verhuisketens, met name als daar gezinnen in gaan wonen.

De nieuwbouw in Amsterdam bestond in 2020 voor een relatief groot deel uit kleine woningen (45 procent < 60m2). Deze kleine woningen worden vooral betrokken door jonge, kleine huishoudens. Zij komen relatief vaak uit een woningdeelsituatie of woonden nog bij hun ouders thuis. In beide gevallen leverde dat na verhuizing geen lege woning op. 
Bij 64 procent van de onderzochte nieuwbouw zorgde de oplevering helemaal niet voor een verhuisketen (1.066 van de 1.764 onderzochte nieuwbouwwoningen). In totaal leverden de 1.764 nieuwbouwwoningen 2.877 verhuizingen (ketenstappen) op. Daarbij waren 5.370 personen betrokken. De belangrijkste reden dat de keten stopt, is dat het vorige adres niet leeg achter wordt gelaten.

Van de nieuwbouwbewoners is 60 procent jonger dan 35 jaar. Bij de ketenstappen ligt de leeftijd nog lager en is tussen de 69 en 75 procent jonger dan 35.

Image
Verhuisketens naar woninggrootte
Verhuisketens naar woninggrootte

Trefwoorden