De Amsterdamse PvdA en GroenLinks presenteren vandaag een actieplan om energiearmoede uit te bannen voor 2030. Onder andere door verhuurders te verplichten hun woningen te verduurzamen.
De partijen halen een TNO-onderzoek aan waaruit zou blijken dat in Amsterdam 25.000 huishoudens in energiearmoede leven. Dat was nog voordat de recente en extreme stijging van de energieprijzen. "Er voltrekt zich een financiële ramp achter vele voordeuren,” aldus Moorman.
In de aanpak energiearmoede richt de Denktank Wonen van GroenLinks en de PvdA zich op fysieke ingrepen en energiebesparing. De partijen presenteren in het actieplan tien maatregelen die het volgende college zou moeten uitvoeren. Versnelling van woningisolatie is er één, waarbij alle slecht geïsoleerde woningen als eerste aangepakt worden. "Bewoners besparen veel meer wanneer een woning van energielabel F naar B gebracht wordt dan van B naar A+."
Met een actief aanschrijvingsbeleid voor slecht onderhouden woningen en een nieuw vergunningsbeleid voor verhuurders, willen de linkse partijen verhuurders verplichten de benodigde verduurzaming uit te voeren. Stok achter de deur moet worden dat verhuurders vanaf 2030 geen verhuurvergunning meer krijgen voor woningen met een slechter energielabel dan B. Dat kan overigens alleen bij nieuwe verhuringen. Andere voorstellen zijn de oprichting van een organisatie voor collectieve inkoop, een nieuwe technische opleiding gericht op verduurzaming en extra financiële arrangementen via subsidies en leningen. Een noviteit is de idee dat de gemeente de verduurzaming financiert en zo mede-eigenaar van een woning wordt.
De Denktank stelt ook voor compensatie voor stookkosten mogelijk te maken via de bijzondere bijstand. Er moet ook meer steun komen voor de FIXbrigade, een vrijwilligersorganisatie die bewoners adviseert en helpt bij kleine energiebesparende maatregelen.
Veel huurders met 'energiearmoede' wonen in corporatiewoningen. Eerder maakte het Rijk met koepelorganisatie Aedes de afspraak dat een kwaliteitssprong naar label D voor eind 2028 moet worden bereikt. Volgens het Amsterdamse college is het nog lang niet zeker of de corporaties daartoe in staat zijn.