Overslaan en naar de inhoud gaan

Isolatieoffensief Amsterdam gaat door zonder energiehulp aan huis; het laaghangend fruit is wel geplukt

Image

Isoleren helpt energie besparen, dat behoeft geen betoog. En alle kleine beetjes – tochtstrips, radiatorfolie – helpen daarbij. Zeker als mensen daar door energiecoaches op worden gewezen. De gemeente Amsterdam becijfert dat zo al 15 tot 30 miljoen euro aan energiekosten is bespaard. 
Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Isolatieoffensief, waarmee Amsterdam vve’e, huurders en huiseigenaren helpt bij het verduurzamen van hun woning.
Een greep uit de overige resultaten: vve’s zijn bezig met het verduurzamen van 3.300 woningen en krijgen daarvoor subsidie. Ruim 3.400 huurders hebben met hulp van de stichting !Woon verbeteringen van hun woning kunnen afdwingen. Met de corporaties zijn afspraken gemaakt om tot en met 2027 30.000 woningen te isoleren.

Energiehulp aan huis

Daarnaast hebben dus 50.000 huishoudens sinds de start van het offensief gratis energiehulp aan huis ontvangen om zelf hun energiekosten omlaag te kunnen brengen. Onderzoek van TNO zou laten zien dat zulke relatief simpele ingrepen 300 tot 600 per jaar aan energiekosten kunnen schelen. 
Toch stoppen de energiecoaches stoppen na september met hun huisbezoeken, omdat al het laaghangend fruit dan wel is geplukt. Maar het is zeker niet zo dat het isolatieoffensief stokt, benadrukt de gemeente, het wordt zelfs opgevoerd – er wordt meer geld voor uitgetrokken. Voor het ‘zwaardere’ isoleren, denk aan dubbel glas en dakisolatie, ligt de bal vooral bij de verhuurders. Met hen gaat de gemeente daarover in gesprek. Ook kijkt de gemeente daarbij waar mogelijk naar nieuwe subsidies. Zo trekt de gemeente 13,5 miljoen euro uit voor het energiezuiniger maken van woningen in Noord.

Verder gaat de gemeente zich nadrukkelijk richten met geld en menskracht op 169 buurten waar ‘sociale uitdagingen en slechte woonomstandigheden samenkomen’. In die buurten gaat de gemeente extra advies en ondersteuning geven, en financiële steun via subsidies.
Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting en duurzaamheid): “Een geïsoleerd huis moet de standaard zijn voor iedere woning. Nog te veel mensen zitten in een koud, vochtig of tochtig huis dat veel comfortabeler en energiezuiniger gemaakt kan worden.”
Het offensief is geslaagd als eind 2030 123.000 woningen zijn geïsoleerd.