Ontwikkelaars en investeerders gezocht voor Oostenburg

01.02.16
Ontwikkelaars en investeerders gezocht voor Oostenburg

Stadgenoot zoekt marktpartijen om gezamenlijk eiland Oostenburg tot ontwikkeling te brengen. Er is ruimte voor circa 150.000 m2 bvo aan nieuwe woningen, bedrijfsruimte en horeca. De corporatie zal zelf 250 sociale huurwoningen bouwen. De rest van de grond wordt verkocht. De verkoop begint na de zomer. Eerste bouwactiviteiten zijn voorzien in 2017. Zes jaar later moet het nieuwe Oostenburg gereed zijn.

Eiland Oostenburg aan de oostkant van de Amsterdamse binnenstad gaat de komende jaren een totale transformatie doormaken. Stadgenoot zoekt, zo zegt Peter Kramer, directeur Vastgoed en Ontwikkeling, daarvoor niet alleen partijen die een goede grondprijs kunnen betalen. "Oostenburg is in onze beleving levendig en stoer. Dit is dus geen plek voor rechttoe-rechtaan architectuur en aangeharkte tuintjes. We zoeken partijen die onze visie op de ontwikkeling van het gebied delen."
Oostenburg is de laatste grote ontwikkellocatie in de binnenstad. "Er is nog maar een gebied zo dicht bij het hart van de stad, waar zo veel nieuwe woningen kunnen worden gebouwd," verklaart Boudewijn Oranje, bestuurder van stadsdeel Centrum. Hij hoopt dat een gevarieerd woningaanbod ontstaat. Sociale huur naast vrije sectorhuur in het middensegment en koopwoningen. "Veel mensen in een rustig gebied: dat wordt wat mij betreft Oostenburg." Hij verwacht dat de gemeenteraad voor komende zomer goedkeuring geeft aan het nieuwe bestemmingsplan.

Het nieuwbouwprogramma op grond van Stadgenoot beslaat vier bouwvelden rondom het INIT-gebouw en de Van Gendt-hallen. De overige fabriekshallen worden met uitzondering van een deel van de monumentale Langhouthallen gesloopt. Vervolgens worden de kavels, evenals de huidige tijdelijke parkeerterreinen in het gebied, bouwrijp gemaakt. De bebouwing moet vervolgens een veelzijdig karakter krijgen met een mix aan bouwvolumes, hoogtes, bijzondere architectuur en een goede menging van functies: primair wonen en werken aangevuld met horeca. Een eerder door Urhahn Urban Design ontworpen stedenbouwkundig plan dient als inspiratiebron. Stadgenoot zal na de zomer partijen uitnodigen om deel te nemen aan de verkooptender. Op welke manier Stadgenoot de grond gaat verkopen, is nog niet definitief bepaald.
Daarnaast beschikt het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf nog over een kavel op Oostenburg.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS