Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook in Amsterdam blijven de woningprijzen dalen

Image

In 2022 is een voorlopig einde gekomen aan de immer stijgende woningprijzen, ook in Amsterdam. In het vierde kwartaal groeide het aanbod in de hoofdstad iets terwijl de transactieprijzen daalden. Ook het overbieden neemt af. Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam. MVA-voorzitter Jerry Wijnen spreekt van een "normalisering van de markt". Het derde kwartaal gaf volgens hem een flinke opschudding, mede vanwege de stijgende rente. De ingezette prijsdaling zet in het vierde kwartaal door.  Die vierkantemeterprijs is met ruim 7.300 euro overigens nog altijd torenhoog.

De mediane transactieprijs kwam in de hoofdstad in het vierde kwartaal uit op 538.000 euro, een daling van 3,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en 10,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De vierkantemeterprijs daalde met 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder en 4,6 procent in vergelijking met vorig kwartaal, waarmee het bedrag uitkomt op gemiddeld 7.316 euro. Dit is een vergelijkbare vierkantemeterprijs als in het derde kwartaal van 2021. De grootste prijsdalingen zitten in het hogere prijssegment. De prijzen van vrijstaande woningen en woningen in Centrum daalden het meeste.

Nog altijd krap

De krapte-indicator is in Amsterdam met 2,7 gelijk gebleven met het voorgaande kwartaal. Dit betekent dat een potentiële koper gemiddeld uit drie woningen kan kiezen. Verkooptijden lopen iets op, maar zijn met 29 dagen nog altijd kort (was 27 dagen in het derde kwartaal en 24 dagen een jaar eerder). Van het totaal aantal verkochte woningen werd nog altijd 63 procent boven de vraagprijs verkocht. Dat is ten opzichte van eerdere kwartalen overigens wel een forse daling. De laatste twee jaar was overbieden meer regel dan uitzondering (meer dan in 80% van de transacties). 

 

Trefwoorden