Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam is de metropool in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en een magneet voor wonen, werk en recreatie. De aantrekkingskracht van de hoofdstad heeft een enorme vraag naar woningen tot gevolg, zowel in de vrije sector als in de gereguleerde sector. NUL20 houdt de cijfers over de ontwikkelingen bij: van de woningvoorraad in het algemeen, tot de nieuwbouwproductie en de prestaties van de Amsterdamse corporaties. 

De behoefte aan meer nieuwe en betaalbare woningen is groot. Dat geldt ook voor de wil om meer woningen te bouwen en woonlocaties te ontwikkelen. Maar de weg van wens naar praktijk zit vol hindernissen. In dit dossier staan de (on)mogelijkheden van de woningbouwproductie centraal. En hoe creatieve oplossingen soms wel tot een doorbraak leiden. 

Op 30 juni 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken ondertekend. Woningcorporaties, gemeenten, huurders en het Rijk hebben hierin bindende afspraken gemaakt. Corporaties gaan al hun woningen met een E-, F-, of G-label tot en met 2028 versneld verduurzamen. Dit sluit aan op het doel om in 2030 675.000 woningen vergaand te hebben geïsoleerd en om 450.000 bestaande corporatiewoningen aardgasvrij te hebben gemaakt. Wat gebeurt in de praktijk?

Er wonen steeds meer mensen in steden en zij moeten dezelfde ruimte met elkaar delen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als mensen die kwetsbaar zijn of ‘onbegrepen gedrag’ vertonen. Of als statushouder nieuw in de stedelijke samenleving een plek moeten zien te vinden. In deze serie staat centraal hoe bewoners omgaan met kwetsbare situaties, met kwetsbare omwonenden en welk (huisvestings)beleid hier een antwoord op heeft.

Van Volendam tot Uithoorn en van Lelystad tot Haarlem. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) omvat 30 gemeenten die in een ‘daily urban system’ in hoge mate met elkaar zijn vervlochten. Dat geldt ook voor de woningmarkt, hoewel ook binnen de MRA grote verschillen bestaan. NUL20 houdt in dit dossier - onder andere in de dashboards - de ontwikkelingen van in de woningsector in de MRA bij: van woningvoorraad, via nieuwbouwproductie tot prijsontwikkelingen in de huur- en koopsector.

Het bejaardenhuis bestaat al een tijd niet meer. Senioren worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Alleen als het echt niet meer gaat kunnen zij terecht in het verpleegtehuis. De nieuwe zelfstandigheid van senioren leidt tot een nieuwe vraag naar woningen die zijn afgestemd op de (wensen van de) oude dag. Zowel individueel als collectief en zowel in het gereguleerde segment als in de vrije sector. In dit dossier aandacht voor (behoefte aan) seniorenhuisvesting, doorstroming en nieuwe huisvestingsvormen voor senioren. Kijk ook bij trefwoord seniorenhuisvesting.

De verduurzaming van appartementencomplexen die slechts deels in bezit zijn bij woningcorporaties gaat te langzaam. Niet alle eigenaren kunnen of willen de benodigde investeringen doen. Bieden andere regels, nieuwe verdienmodellen of slimme financieringsarrangementen een weg naar versnelling?

Vanaf 1 juli 2024 zijn er twee nieuwe wetten van kracht die de huursector ingrijpend veranderen. Het gaat om de Wet vaste huurcontracten en de Wet betaalbare huur. Wat verandert er voor huurders en verhuurders? Wat zijn de gevolgen?