Overslaan en naar de inhoud gaan
Betaalbare huur

Vanaf 1 juli 2024 zijn er twee nieuwe wetten van kracht die de huursector ingrijpend veranderen. Het gaat om de Wet vaste huurcontracten en de Wet betaalbare huur. Wat verandert er voor huurders en verhuurders? Wat zijn de gevolgen?

  • Na de invoering van de nieuwe huurwet per 1 juli hebben beleggers per saldo meer huurwoningen verkocht aan eigenaar/bewoners. In het 3e kwartaal van 2024 verkochten investeerders meer woningen dan zij kochten. Niet eerder was het verschil tussen het aantal verkochte en aangekochte woningen zo groot als afgelopen kwartaal, zo blijkt uit Kadaster-cijfers.
    Nieuwsartikel

  • Gemeenten hebben met de nieuwe Wet goed verhuurderschap sinds vorig jaar meer middelen om malafide huisjesmelkers aan te pakken. Volgens huurdersorganisaties en gemeentekoepel VNG wordt de uitvoering van de wet door gemeenten serieus opgepakt. Maar soms worstelen ze nog wel met de handhaving en voorlichting van huurders.
    Achtergrondartikel

  • De vier maanden oude Wet betaalbare huur kan beter worden teruggedraaid. Dat stelde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met het ANP tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds:‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. De wet heeft als doel meer betaalbare huurwoningen beschikbaar te maken, maar als de huurprijzen niet zakken, beleggers hun woningen verkopen en nieuwbouwprojecten slecht van de grond komen, schiet de wet zijn doel…
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam negeren de oproep van de Woonbond om zittende huurders met een woning in het middensegment in aanmerking te laten komen voor een huurverlaging. Zij kiezen voor een formele opstelling. Volgens de wet zijn zij pas bij nieuwe huurcontracten verplicht een huuraanpassing door te voeren.
    Achtergrondartikel

  • Staat het klassieke studentenhuis op de tocht? Huurteams in studentensteden zien nieuwe woningproblemen voor studenten. Dat meldt de NRC. Vanwege de nieuwe huurregels willen verhuurders van hun panden af. Ze verkopen óf kiezen voor een 'sterfhuisconstructie' voor overblijvende woningdelers. Hun argument: 'friendscontracten' zijn niet meer toegestaan.
    Nieuwsartikel

  • Bestaande huurwoningen worden steeds vaker aan eigenaar-bewoners verkocht. Deze verandering speelt vooral in het lagere segment in de grote steden, aldus ING Research op basis van Kadaster-informatie. Volgens ING verandert daardoor de buurtsamenstelling. De nieuwe kopers hebben gemiddeld hogere inkomens. Bovendien neemt de woningbezetting af.
    Nieuwsartikel

  • 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan. Daarmee wordt een nieuwe categorie gereguleerde middeldure huurwoningen gecreëerd. De maximumhuur van veel oudere stedelijke appartementen gaat daardoor fors omlaag. Minder bekend is dat de maximumhuur van veel sociale huurwoningen van particulieren nu juist omhoog kan. In Amsterdam daalt daardoor het aantal particuliere huurwoningen dat onder de liberalisatiegrens valt met maar liefst 38 procent, volgens een schatting van de gemeente.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam biedt ontwikkelaars meer financiële ruimte om de bouw van middeldure huurwoningen weer op gang te helpen. Wethouder Reinier van Dantzig laat de maximum huurprijzen aansluiten bij nieuwe wetgeving die op 1 juli is ingegaan: "Ik wil de bouw weer aanjagen. Door aan te sluiten bij de huurprijzen uit de Wet Betaalbare Huur, bieden we meer financiële ruimte aan ontwikkelaars om woningen te bouwen én komen we ontwikkelaars tegemoet om in dit betaalbare segment te blijven bouwen. Dat is heel…
    Nieuwsartikel

  • Vanaf 1 juli zijn er twee nieuwe wetten van kracht die de huursector ingrijpend veranderen. Het gaat om de Wet vaste huurcontracten en de Wet betaalbare huur. Wat verandert er precies voor huurders en verhuurders?
    Achtergrondartikel

  • De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Huurders kunnen vanaf 1 juli een beroep gaan doen op de wet. Demissionair minister Hugo de Jonge spreekt van een 'een enorme mijlpaal'. Hij noemt het een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest. "Met de Wet betaalbare huur worden huurders beschermd en dat is hard nodig. De explosief gestegen huren vanwege de enorme schaarste aan huurwoningen, zijn voor veel mensen met een normaal inkomen niet meer op te brengen. Dat…
    Nieuwsartikel

  • Met het reguleren van middeldure huurwoningen neemt minister De Jonge afscheid van het marktdenken dat dit woningsegment jarenlang domineerde. Verhuurders met woningen die in het woningwaarderingsstelsel (WWS) minder dan 187 punten halen, moeten zich voortaan aan strenge maximumhuren houden. Gemeenten gaan toezien op de naleving van de nieuwe huurgrenzen.
    Achtergrondartikel

  • De aangekondigde huurregulering brengt meer nieuwbouw in het middensegment niet dichterbij. Ontwikkelaars en beleggers voorzien in het dure Amsterdam een afname. In randgemeenten als Haarlemmermeer, Zaanstad, Diemen of Purmerend kunnen dergelijke betaalbare huurwoningen wel worden bijgebouwd.
    Achtergrondartikel

  • Veel koopwoningen zijn omgezet naar dure huurwoningen. Krijgen we straks de omgekeerde beweging? Door huurregulering en stijgende vermogensheffing daalt namelijk het rendement van particuliere woningbeleggers. Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, voorspelt een flinke krimp van de particuliere huurwoningvoorraad. NUL20 peilt het sentiment onder particuliere woningbeleggers.
    Achtergrondartikel

  • In de woningwet van 2015 werd het de woningcorporaties moeilijk gemaakt om nog middeldure huurwoningen te bouwen. Dat moest de markt maar doen. Inmiddels waait de wind uit een andere hoek. Niet alleen het kabinet maar ook projectontwikkelaars nodigen corporaties nadrukkelijk uit om ook in dit segment te bouwen. Gaat dat gebeuren?
    Achtergrondartikel