Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer Koopgarant-kopers

Steeds meer Koopgarant-kopers

In 2010 zijn 6700 woningen via een Koopgarant-regeling gekocht. Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Opmerkelijk was de forse groei van de verkoop van bestaande woningen. Deze worden zowel door zittende bewoners als door starters op de koopmarkt gekocht. 2500 Koopgarant-kopers  (40%) kochten een nieuwbouwwoning. De introductie van Koopgarant in Amsterdam laat nog altijd op zich wachten.

Koopgarant stelt huishoudens in staat een woning te kopen die anders financieel niet binnen hun bereik ligt. Woningcorporaties en beleggers verkopen bestaande en nieuwe woningen met Koopgarant met een korting van 10 tot 33%. Bovendien krijgen kopers de garantie dat de betreffende woningcorporatie/belegger de woning gegarandeerd binnen drie maanden terug koopt indien nodig. De verkopende partij blijft gedeeltelijk eigenaar van de woning. Bij terugkoop wordt de waardestijging of –daling gedeeld tussen woningcorporatie/belegger en de eigenaar-bewoner. De regeling maakt koopwoningen bereikbaar voor een grote groep mensen uit de lage- en middeninkomensgroepen.
Er zijn verschillende van deze koopconstructies via ‘Maatschappelijk Gebonden Eigendom’, maar Koopgarant ontwikkelt zich tot de landelijke standaard. Op dit moment hebben 160 corporaties en beleggers zich als licentiehouder aangesloten bij de Stichting OpMaat die de Koopgarant-regeling beheert.

Amsterdam wacht

In Amsterdam laat de introductie van Koopgarant nog altijd op zich wachten, ondanks de afspraken in Bouwen aan de Stad II. Nadat eind november het college had ingestemd met het buiten werking stellen van een aantal bepalingen in de Amsterdamse erfpachtbepalingen, leek de weg vrij voor corporaties om te starten. De aanpassing van erfpachtregelingen was nodig omdat Koopgarant-kopers in Amsterdam volgens de Belastingdienst geen recht hadden op hypotheekrente-aftrek. Daarmee verloor de regeling alle aantrekkelijkheid.
Deze kwestie hindert al twee jaar de invoering van Koopgarant in de hoofdstad. Eind vorig jaar leek het allemaal rond, maar bij het verwerken van afspraken tussen Belastingdienst en OGA in Koopgarant-contracten bleek de afkoop van een erfpachtcanon voor tijdvakken niet op een voor kopers fiscaal aanvaardbare wijze te combineren met de Koopgarantbepalingen. Hiervoor zou inmiddels een oplossing in zicht zijn. Naar verluidt is er 15 maart een afrondend gesprek met alle partijen. Maar ‘de oplossing’ is al vaker aangekondigd.

Zie ook: Koopgarant nu ook in Amsterdam (NUL20, november 2010)