Vanaf 2011 inkomensgrens corporatiewoningen

01.09.10

Vanaf 2011 inkomensgrens corporatiewoningen

Minister Van Middelkoop wil dat woningcorporaties met ingang van 1 januari 2011 negentig procent van de sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens die minder verdienen dan 33 duizend euro per jaar. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De minister negeert hiermee een motie van de Tweede Kamer waarin hij werd opgeroepen om met de Europese Commissie te overleggen over verder uitstel van deze invoeringsdatum. De vorige invoeringsdatum was 1 oktober.

Aedes vereniging van woningcorporaties en De Nederlandse Woonbond zijn zeer teleurgesteld dat de minister tegen de zin van de Tweede Kamer de nieuwe Europese regels wil invoeren. De twee belangenverenigingen beraden zich op te nemen stappen.

In een gezamenlijke reactie spreken ze hun ernstige zorg uit over de gevolgen. Uit eerder onderzoek zou zijn gebleken dat door de nieuwe regels 650 duizend huishoudens geen passende woning meer kunnen vinden. Vooral huurders met een laag middeninkomen zouden de klos zijn, met name in populaire woongebieden. Goedkope koopwoningen zijn daar nauwelijks en particuliere verhuur is voor deze groep onbetaalbaar. 'Ook mensen met bescheiden middeninkomens moeten goed en betaalbaar kunnen wonen en ze moeten iets te kiezen hebben', zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.

Zooitje

Daarnaast worden gemeenten en corporaties geconfronteerd met fikse implementatieproblemen. 'Dit wordt een zooitje', verwacht Aedes-voorzitter Marc Calon. ‘Huurders en corporaties weten volstrekt niet waar ze aan toe zijn omdat de Europese regels nog onvoldoende zijn uitgewerkt.

De huurdersorganisatie en de corporaties stellen dat het nu invoeren van de Europese regels rampzalige gevolgen heeft voor de mobiliteit op de woningmarkt. 'Het bewerkstelligen van doorstroming tussen de huurmarkt en de koopmarkt wordt dan een complete illusie. De woningmarkt moet eerst gaan functioneren, daarna kun je dit soort regels geleidelijk invoeren', zegt Calon.

Zie ook NUL20:
Brussels akkoord over staatssteun corporaties verkleint kansen middeninkomens (maart 2010)

Alliantie: "minder woningen door Europese afspraken staatssteun" (29 maart 2010)

Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS