Overslaan en naar de inhoud gaan

Amstelhuis opent op 1 juli

Image

Het Amstelhuis, op de hoek van de Ceintuurbaan en Amsteldijk in Zuid, opent op 1 juli en geldt als een voorbeeld voor de manier waarop wonen voor zeventigplussers met een lichte zorgvraag vorm kan krijgen. Ontwikkelaar Cocon Vastgoed Management realiseert 120 zelfstandige sociale huurwoningen. De meeste kamers zijn 30 m2 groot, hebben een open keuken, een kleine slaapkamer en een voor ouderen geschikt gemaakte badkamer. Voor echtparen zijn veertig iets grotere woningen van 50, en een enkele van 80 m2 beschikbaar. De bewoners betalen - met aftrek van huurtoeslag - netto een huur van 400 tot 450 euro. Vijfendertig appartementen zijn al verhuurd, aan het einde van dit jaar moet de helft van het gebouw bewoond zijn.
Wie op basis van het inkomen in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, minimaal zeventig jaar is en ondanks een zorgvraag zelfstandig kan wonen, kan zich aanmelden voor een woning in het Amstelhuis. Daarbij wordt gestreefd naar 20 procent echtparen, 40 procent alleenwonende mannen en een zelfde percentage alleenwonende vrouwen. Om de gewenste mix te krijgen, wil Cocon Vastgoed de tijd nemen. Bovendien blijkt de stap naar het Amstelhuis, ondanks het prachtige uitzicht over de Amstel of de stad, een emotioneel moeilijke beslissing voor veel senioren. Vier- tot vijfhonderd geïnteresseerden hebben zich gemeld, maar veel ouderen komen een paar keer kijken voordat zij een beslissing nemen, aldus Hélène Pattijn van Cocon Vastgoed.
De woningen zijn volgens Pattijn bewust aan de kleine kant gehouden. Alleen op deze manier was het financieel haalbaar om sociale huurwoningen voor senioren te realiseren. “Daar is in de stad grote behoefte aan. Bovendien gebruiken oudere bewoners vaak maar weinig ruimte in huis. En we zorgen voor een levendige sociëteit onderin het gebouw. Daar komt een bibliotheek, een bar, een brasserie waar gegeten kan worden en een groot terras op het binnenplein. Bewoners kunnen in de kelder fitnessen, naar de fysiotherapeut en gebruik maken van de wasserette. Wij verwachten dat de bewoners veel gebruik gaan maken van die voorzieningen.” De sociëteit moet uitdrukkelijk ook een plek voor de buurt worden.
De transformatie van het voormalige verpleeghuis van Amsta – die zorgorganisatie houdt een post in het gebouw – mag nu al een succesverhaal genoemd worden. Pattijn zegt alle medewerking van de gemeente gekregen te hebben. “We hebben de bestemming moeten wijzigen en een erfpachtcontract af kunnen sluiten dat het plan voor ons haalbaar heeft gemaakt. Ook mogen we een lagere parkeernorm hanteren dan gebruikelijk bij zelfstandige woningen. En dat is ook niet onlogisch: want hoeveel tachtigplussers stappen nu nog in de auto midden in Amsterdam?” Dat de aankoopprijs van het gebouw ook relatief laag was, heeft bijgedragen aan de haalbaarheid van het transformatieproject, aldus Pattijn.