Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners Bijlmermeer positief over vernieuwing

Bewoners Bijlmermeer positief over vernieuwing

De vernieuwing van de Bijlmermeer ligt wat de fysieke vernieuwing en de waardering door bewoners betreft goed op schema. Dat blijkt uit de Bijlmermonitor, het tweejaarlijkse onderzoek naar de resultaten van de vernieuwing van de Bijlmermeer. Het gemiddelde rapportcijfer van bewoners voor hun woonbuurt blijft stijgen. Ondanks alle verbeteringen is het met het imago in de pers ondertussen nog beroerd gesteld. 

Het percentage personen met verhuisplannen daalt door en ligt in 2009 al op het stedelijk gemiddelde. Wel zijn er in de Bijlmermeer iets meer inwoners die zeker willen verhuizen dan in Amsterdam. Het gemiddelde aantal reacties op woningen ligt in Zuidoost nog altijd wat lager dan in Amsterdam als geheel, maar de kloof wordt wel steeds kleiner. De gemiddelde wachttijd voor nieuwe huurders schurkt ook steeds dichter tegen het Amsterdams gemiddelde aan. Beide zijn indicaties dat de Bijlmermeer populairder wordt.
Het gemiddelde rapportcijfer dat Bijlmerbewoners voor hun woonbuurt geven, stijgt tussen 2005 en 2009. Ook hier wordt het verschil met Amsterdam kleiner.

De tevredenheid over buurtvoorzieningen als winkels en openbaar vervoer is toegenomen, net als de betrokkenheid van bewoners. Ook de leefbaarheid is toegenomen. Het aantal aangiftes bij de politie daalde van 174 per 1000 inwoners in 1999 naar 104 in 2009, dat is bijna op het niveau van de totale regio Amsterdam-Amstelland. En op de vraag of ze zich veilig voelen, geven de bewoners een voldoende aan de Bijlmermeer. In de stad als geheel ligt het rapportcijfer overigens hoger. De drugsoverlast blijft een thema.

Sociaal-economische vernieuwing

De Bijlmermonitor laat zien dat er op sociaal-economisch terrein nog achterstanden zijn. Het percentage werklozen is weliswaar fors gedaald, maar het aandeel werklozen dat een lang bemiddelingstraject nodig heeft, is toegenomen. De scores op de Cito-toetsen liggen gedurende de gehele onderzoeksperiode enkele punten onder het Amsterdams gemiddelde.
Volgens Emile Jaensch, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling van Stadsdeel Zuidoost “wordt steeds duidelijker dat de sociaaleconomische vernieuwing een langere adem vergt dan de fysieke vernieuwing.” Wat betreft de veiligheid is het bestuur tevreden over de vooruitgang.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de DSP-groep in samenwerking met de Dienst O&S. De vernieuwing van de Bijlmermeer startte in 1992 en moet in 2016 klaar zijn.