Begin april begon de bouw van het eerste wooncomplex in de nieuwe stadswijk Schinkelkwartier. Aan deze bedrijvenzone tussen de Schinkel en Nieuw Sloten worden tot 2045 zo’n 11.000 woningen en 400.000 vierkante meter bedrijfsruimte toegevoegd. De gemeente moet er veel maatregelen nemen om de geluidsoverlast van de snel- en spoorwegen terug te dringen. “Mensen die voor deze locatie kiezen, moeten beseffen dat het hier nooit helemaal stil zal zijn.”
Wie een rondje langs de kantoren en loodsen aan de Amsterdamse Henk Sneevlietweg rijdt, kan zich moeilijk voorstellen dat hier over zo’n twintig jaar het kloppend hart van een nieuwe stadswijk ligt. Toch wil de gemeente het gebied tussen de Schinkel en Nieuw Sloten de komende jaren verdichten met het toevoegen van zo’n 11.000 woningen, circa 400.000 vierkante meter aan extra kantoren en bedrijfsruimten plus 450.000 vierkante meter aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen. Op Haven-Stad en IJburg na is het daarmee een van de grootste hoofdstedelijke woningbouwlocaties voor de komende decennia. Naast het verlichten van de woningnood hoopt het stadsbestuur met de nieuwbouw ook de bestaande woonwijken van Nieuw-West meer bij de economische bedrijvigheid en recreatiemogelijkheden in de zuidwesthoek van de stad te betrekken. De mentale afstand tussen de twee gebieden is nu nog erg groot.
Nabij Zuidas en Nieuwe Meer
Projectontwikkelaars hadden de locatie al eerder ontdekt als interessante schakel in de ontwikkelingszone tussen Schiphol en Amsterdam-Zuid. Zo kocht Timeless Investments tien jaar geleden al de kavel waarop het bedrijf de start-up-community B.Amsterdam ontwikkelde. Samen met ontwikkelaar en dochterbedrijf COD breidt Timeless Investments het B.Amsterdam-concept nu uit met 1.700 woningen en bijna 40.000 vierkante meter aan kantoren, bedrijven en voorzieningen waaronder een school en een supermarkt. “Op dit moment is het gebied nog een onbekende monofunctionele werklocatie, maar dadelijk woon je hier in het verlengde van de Zuidas en vlak bij de Nieuwe Meer”, vertelt Ferdi Koornneef van COD.
Begin april startte het bedrijf met de bouw van het eerste woonblok: B. at home. In het gebouw van 16 verdiepingen komen 270 huurappartementen tussen 27 en 120 vierkante meter plus 30 hotelappartementen. 30 procent van de woningen komt in de sociale huursector en 40 procent in het middeldure huursegment. In het gebouw is ook ruimte voor 2.200 vierkante meter aan kantoren en 2.100 vierkante meter aan commerciële voorzieningen die ook deels toegankelijk worden voor publiek van buitenaf. “Met de appartementen die we in 2028 hopen op te leveren, voegen we een nieuwe dimensie toe aan de werkomgeving van B.Amsterdam.”
Innovatiedistrict
Ontwikkelaar Nanne de Ru van RED Company ziet de ligging dicht bij de Zuidas en de Nieuwe Meer eveneens als de belangrijkste troeven van de locatie. Zijn bedrijf raakte bij het Schinkelkwartier betrokken toen het drieënhalf jaar geleden de tender van IBM won voor de bouw van hun nieuwe Benelux-hoofdkantoor. Naast dit gebouw gaat RED ook het huidige onderkomen van IBM herontwikkelen en voegt ze 1.325 huur-en koopwoningen in alle marktsegmenten toe. Net als bij COD komt er in de plinten veel ruimte voor commerciële voorzieningen. Het bedrijf is ook in gesprek met mbo- en hbo-opleidingen om zich hier te vestigen. “Dat past goed in de ambitie om van dit deel van het Schinkelkwartier een innovatiedistrict te maken.” De Ru hoopt nog dit jaar met de bouw van het eerste woonblok te kunnen beginnen, waarna tot 2028 ook de andere appartementencomplexen worden gerealiseerd.
Voordat het Schinkelkwartier een aangename stadswijk kan worden, moet er nog veel gebeuren aan de leefomgeving. Zo is de plek, ondanks zijn ligging tussen de snelwegen en spoor- en metrolijnen, slecht met de rest van Amsterdam verbonden. Vooral de fiets en het openbaar vervoer komen er bekaaid vanaf. De gemeente wil daarom de Sloterweg als fietsstraat naar de Schinkel doortrekken. In de plannen staat aan de uiterste westkant ook een station van de verlengde Noord-Zuidlijn ingetekend. “Het is nog onzeker of die er komt. Maar voor het deelgebied Nieuwe Meer West zou het een belangrijk vliegwiel voor verdere ontwikkeling kunnen zijn”, vertelt gemeentelijk senior projectmanager Frank
Karssing.
Veel bedrijven in het gebied dringen daarnaast aan op een betere bereikbaarheid per auto. In de spits zijn de Johan Huizingalaan en Henk Sneevlietweg vaak verstopt. Ze zijn bang dat dit met de komst van 11.000 huishoudens en honderden nieuwe bedrijven alleen maar erger wordt. Karssing erkent het probleem en geeft aan dat al op korte termijn op enkele plaatsen de doorstroming wordt verbeterd. “En met onze keuze voor een autoluwe stadswijk zetten we ook een rem op de toename van het autoverkeer in het gebied.”
Voor het verbeteren van de bereikbaarheid is de gemeente afhankelijk van de medewerking van Rijkswaterstaat en ProRail. Dat kost veel tijd en overleg maar heel wat lastiger is het terugdringen van de geluidsbelasting in het gebied. Uit het Omgevingseffectrapport (voormalige MER) blijkt dat met name het geluid van de omringende snelwegen en het spoor de leefkwaliteit van de nieuwe stadswijk onder druk zet. De A10 en het spoor worden daarom ingepakt met hoge geluidsschermen en kantoren. Langs de A4 komt een geluidwal van tien meter hoog met daarbovenop nog een extra scherm om de achtergelegen appartementencomplexen tegen het lawaai van het autoverkeer te beschermen. Van Schiphol hebben de bewoners alleen last als het stormt en de vliegtuigen uitwijken naar de aanvliegroute boven de stad.
Ondanks de geluidsschermen ontkomen ontwikkelaars er niet aan om extra voorzieningen in de gevel op te nemen. “Met geluidsabsorberende materialen en groen kun je de geluidbelasting al behoorlijk verminderen”, legt Karssing uit. Hij is niet bang dat de extra uitgaven de betaalbaarheid van de woningen onder druk zetten. “Voor het Schinkelkwartier geldt net als in andere nieuwbouwprojecten de 40-40-20-regel. In de grondprijs hebben we ook rekening gehouden met deze extra investeringen voor ontwikkelaars.” De gemeente gaat alle bedrijven die zijn betrokken bij de nieuwbouw wel verplichten om bewoners goed te infomeren over de geluidbelasting in het gebied. “Mensen die voor deze locatie kiezen, moeten beseffen dat het hier nooit helemaal stil zal zijn.”
Dure maatregelen
Om aan de geluidsnormen te voldoen, gaat zowel RED Company als COD de gevels van hun woongebouwen zwaarder uitvoeren. COD gebruikt in de appartementen ook geluiddempende ventilatieroosters die het verkeerslawaai zoveel mogelijk buitenhouden en tegelijk voldoende frisse lucht binnenlaten. De maatregelen zijn vooral nodig op de hogere verdiepingen en kosten COD zo’n tienduizend euro per woning. “Dat is meer dan we dachten toen we de erfpachtafspraken met de gemeente tekenden”, vertelt Koornneef. Met de eis dat bewoners voorgelicht moeten worden over blijvende geluidshinder in het gebied, heeft hij minder moeite. ”Ik verwacht dat bewoners bij het afwegen van de voor- en nadelen van de locatie bewust zullen kiezen voor de centrale ligging en de betaalbare woningen op loopafstand van het groen. Dat je binnen vijf minuten bij de strandjes en de natuur van de Nieuwe Meer bent, is toch het unieke van deze plek.”
Het Schinkelkwartier bestaat uit zes deelgebieden die de komende 25 jaar in verschillend tempo worden ontwikkeld. Vanaf april beginnen COD (1.700 appartementen) en later ook RED Company (1.425 appartementen) met de bouw van de eerste woningen in Nieuwe Meer Oost. In 2026 neemt Zadelhoff in Plantijn het stokje over (700 woningen), waarna ook Corendon in de Sloterstrip aan het bouwen slaat (144 appartementen). De gemeente heeft tegen die tijd ook een besluit genomen over haar investeringen in Schinkelhaven, waar het tempo van de verdichting wordt bepaald door de vele kleine eigenaren. Nadat het Startblok met woningen voor jongeren en statushouders in 2027 zal zijn vertrokken, kan er ook in het Riekerpark worden ontwikkeld. Hier zullen vooral gezinswoningen komen. Wat er precies in Nieuwe Meer West gaat gebeuren, bepaalt de gemeente pas als er meer duidelijkheid is over het doortrekken van de Noord-Zuidlijn en de bouw van een extra halte in het gebied.
|