De bouw van 3.000 woningen op het Strandeiland in Amsterdam-Oost zorgt voor een toename van stikstof. Het is de vraag of de tweede bouwfase van dit eiland nog kan doorgaan. Dat schrijf wethouder Van Doorninck van Ruimtelijke Ordening en Grondzaken dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. Nader onderzoek moet uitwijzen of de toename van de stikstofuitstoot nog op een of andere manier kan worden teruggedrongen.
De eerste fase van Strandeiland kan wel doorgaan, aldus de wethouder. Daarvoor is een onherroepelijke vergunning op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) verleend. Afgelopen voorjaar oordeelde de Raad van State dat PAS niet mag worden gebruikt voor het toestaan van projecten waarbij sprake is van meer stikstofuitstoot. Zeker niet op plekken in de buurt van beschermde natuurgebieden. Juist omdat natuurgebieden als het Twiske, Oostzanerveld en het Ilperveld op relatief grote afstand van Amsterdam liggen, zijn de problemen voor Amsterdam volgens Van Doorninck minder groot dan elders in de Randstad. Maar concrete oplossingen heeft de gemeente nog niet.
Niet alleen de tweede fase van Strandeiland staat ter discussie. Diverse andere bouwprojecten worden in hun voortgang bedreigd, zo schrijft de wethouder. Duidelijkheid daarover komt op een later moment. Per situatie bekijkt de gemeente of er problemen zijn en welke oplossingen er eventueel mogelijk zijn. Eind deze maand komt Van Doorninck met een specifieke inventarisatie.