Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: woninghuren veel sneller gestegen dan consumentenprijzen

Image
In de afgelopen zes jaren is de gemiddelde woninghuur in totaal met 18,5 procent gestegen. Dit is veel meer dan de stijging van de consumentenprijzen van 8,5 procent. Dit jaar stegen de huren met gemiddeld 2,3 procent, dat is meer dan de gemiddelde huurstijging in juli 2017: 1,6 procent. De huurstijging van de sociale huurwoningen bij de woningcorporaties was in 2018 met 1,7 procent relatief laag. Bij de overige verhuurders van sociale huurwoningen stegen de huren 3,3 procent. De huren van woningen in de vrije sector stegen met 3,0 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De belangrijkste oorzaak voor de hogere huurstijging in 2018 is volgens CBS is de snellere stijging van de consumentenprijzen (belangrijke component van inflatiecijfer). Sinds 2013 berekent CBS wordt de maximale huurverhoging als de stijging van de consumentenprijzen in het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke opslag. In de afgelopen zes jaren is de gemiddelde woninghuur in totaal met 18,5 procent gestegen. Dit is veel meer dan de stijging van de consumentenprijzen van 8,5 procent. In 2013 werd met de invoering van de verhuurderheffing het beleid dat de huurprijzen van sociale huurwoningen maximaal met inflatie stegen losgelaten. Dat leidde tot forse huurstijgingen, met name in 2013 en 2014. Het verschil is teruggelopen naar 0,9 procentpunt in 2018, deels door de maximering van de huursomstijging in de laatste twee jaar.
Woonbonddirecteur Paulus Janssen pleit voor verlaging van de woonlasten: ‘Door de enorme stijging in eerdere jaren betalen mensen fors te veel. Het is hoog tijd dat de woonlasten van huurders omlaag gaan. Daarnaast moet de huurprijsstijging in de vrije sector ook aan banden worden gelegd.’
Klik op grafiek voor vergroting

Trefwoorden