Overslaan en naar de inhoud gaan
Top

Bouwproductie stagneert

Dankzij de bouwstroom die in eerdere jaren is ingezet, wordt ook dit jaar weer een fors aantal woningen opgeleverd.  Vorig jaar kwam een recordaantal nieuwbouwwoningen gereed: 6346. En het eerste half jaar van 2008 groeide de woningvoorraad al weer met 2500. Vooral daardoor trokken minder Amsterdammers de stad uit, waardoor de bevolking in de eerste helft van 2008 met vijfduizend mensen groeide. Zonder nieuwbouw zouden veel Amsterdammers de stad moeten verlaten, omdat er te weinig woningen zijn om de natuurlijke groei op te vangen.

Het oplevercijfer verdoezelt dat de Amsterdamse bouwmachine vastloopt. De college-doelstelling om in vier jaar 20.000 woningen te bouwen, raakt achter de horizon. Tot dusver (meetdatum 1 september) werden in 2008 slechts 1900 woningen in aanbouw genomen. Woningbouwregisseur Bob van der Zande is al ‘heel blij’ als uiteindelijk vierduizend eerste palen de grond in gaan, terwijl vorig jaar 4386 woningen in aanbouw werden genomen. En dat terwijl op basis van harde plannen van ontwikkelaars begin dit jaar nog werd ingezet op maar liefst 7300 woningen. Aan oorzaken voor de vertragingen geen gebrek. Van der Zande rubriceert die in de helft van de gevallen voornamelijk als overheidsgerelateerd, zoals onverwachte wijzigingen in de plannen, aanvullende eisen, aangescherpte wetgeving, procedurele kwesties en succesvolle bezwaarprocedures. In de andere gevallen komen de ontwikkelaars niet af. Zij zouden vooral kampen met een overspannen bouwmarkt, wat zich uit in moeizame en dure aanbestedingen. Aan de woningmarkt zelf ligt het niet, want van vraaguitval of dalende prijzen is in Amsterdam geen sprake.

De terugval in de Amsterdamse woningproductie lijkt niettemin, na de stijgende lijn van 2004 tot en met 2006, structurelere vormen aan te nemen dan vorig jaar werd aangenomen. Maar misschien moeten we achteraf vaststellen dat toen eerder sprake was van een bijzondere piekperiode, mede te danken aan financiële smeermiddelen en het gevoel van urgentie dat wethouder Stadig en woningbouwregisseur Verdellen aan alle partijen wisten over te brengen. Op 9 oktober vindt een platformbijeenkomst Woningbouwregie plaats onder de veelzeggende titel: ‘Wie zet de eindsprint in’.