Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
NUL20 woonbarometer over de bouwstagnatie
‘Rawhide-effect’ en kredietcrisis
Bouwproductie 2008 en 2009

Dagelijks lezen we in de krant over nieuwe slachtoffers en nog grotere gevolgen van de kredietcrisis. Dat de malaise ook haar weerslag heeft op de woningbouw in Amsterdam, is inmiddels wel duidelijk. Maar hoe groot is de schade nu?
De woningproductie in de eerste twee maanden van dit jaar bevestigt de sombere vermoedens. Maar de afgelopen jaren vielen de aantallen start-bouw in het eerste kwartaal sowieso laag uit. Dat is mede het gevolg van wat we hier het ‘Rawhide-effect’ zullen noemen. Sinds het aantreden van voormalig woningbouwregisseur Arthur Verdellen - die zich graag het imago van de veedrijvers in de gelijknamige cowboyserie liet aanmeten – werden er telkens honderden eerste palen aan het eind van het jaar geslagen om nog een goed jaarcijfer te bereiken. Dit Rawhide-effect heeft een terugslag in het eerste kwartaal het jaar erop: de productie zakt in.
Voor januari 2009 werd verwacht dat van 324 woningen de eerste paal zou worden geslagen. Het werden er slechts 116, zegt het Ontwikkelingsbedrijf in zijn maandrapportage. De opgegeven redenen voor het uitstel van de 208 andere woningen zijn vooral van technische en procedurele aard (bodemsanering duurt langer, verandering van plan, uitgraven parkeerkelder vergt meer tijd).
Voor februari 2009 hadden we in normale tijden enig herstel van het Rawhide-effect kunnen verwachten, maar de productie viel nog lager uit dan in januari. Slechts een kwart (112) van de geplande 438 woningen werd in aanbouw genomen. Verontrustend is de opgegeven reden voor de vertraging van drie projecten met in totaal 180 woningen: de verkoop stagneert. Nog eens twee projecten in stadsdeel Centrum, met in totaal 33 woningen, zijn helemaal afgeblazen. Ze blijken financieel onhaalbaar.  De overige 113 woningen, in een project aan de Buyskade in Westerpark, worden opgehouden door een Bibob-procedure.
Opvallend is verder dat in de rapportage over januari bij vrijwel alle vertraagde projecten een nieuwe verwachte startdatum wordt genoemd. In de rapportage over februari waagt geen enkele ontwikkelaar zich aan een voorspelling.
Conclusie: de kredietcrisis lijkt hard toe te slaan in de Amsterdamse woningbouw.