Crisis op Amsterdamse woningmarkt raakt vooral woningen boven de 3,5 ton
Zorgen om grote aanbod

DOSSIER: De gevolgen van de crisisEen goed bericht leek het afgelopen zomer. De huizenprijzen in Amsterdam stegen weer in het tweede kwartaal en ook het aantal woningverkopen nam toe. Is de bodem bereikt en gaat het vanaf nu weer omhoog? Hoe kijken makelaars naar de markt? Pieter Joep van den Brink ziet lichtpuntjes, Almar Bakker is somber.

Pieter Joep van den Brink is opgetogen. Het herstel in aantal woningtransacties handhaaft zich in het derde kwartaal. Dat is eind augustus al duidelijk, ofschoon de officiële cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) pas half september worden ‘getrokken’ en rond 10 oktober worden gepubliceerd. Speciaal voor NUL20 heeft de voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) statistici al eerder naar de cijfers laten kijken.

 

Ontwikkeling op de Amsterdamse woningmarkt sinds 1997

Ontwikkeling op de Amsterdamse woningmarkt sinds 1997.
Na de topjaren rond 2000 is in 2002-03 een prijsdip te zien als gevolg van '11 september' en het uiteenspatten van de internetbubble (zie kader voor uitleg over woningprijzen en prijsstijgingen en -dalingen). Het aantal transacties is in de periode 1997-2007 meer dan verdubbeld tot bijna tienduizend per jaar. Het aantal woningen in voorraad wordt sinds 2003 bijgehouden. In het topjaar 2007 werd vrijwel de hele voorraad in één kwartaal verkocht; in 2009 kost dat bijna een jaar.