Tareen staat voor de woning in de Waalstraat. Hij kijkt nog eens vertwijfeld omhoog. De bewoners geven niet thuis, terwijl zij zichzelf hebben aangemeld voor het project Energie Advies aan Huis dat momenteel loopt in ZuiderAmstel. Na nog een paar keer vergeefs te hebben aangebeld, geeft Tareen het op. “Tja, dit gebeurt wel eens. Of ze zijn het vergeten, of zien er op het laatste moment toch maar van af. Jammer, maar niks aan te doen,” zegt Tareen berustend.
Dan maar een gesprek op een terras verderop in de straat. Tareen coördineert de werkzaamheden van in totaal acht energieadviseurs, maar legt zelf ook huisbezoeken af. Een man met een missie. “Met eigenlijk heel simpele ingrepen kunnen mensen tien tot vijftien procent bezuinigen op hun energiegebruik. Dat vermindert de vaste lasten en is bovendien beter voor het milieu. Het is eigenlijk vooral een bewustwordingsproces.”
Tijdens de huisbezoeken lopen de energieadviseurs een lange lijst met tips door met de bewoners. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de ijskast niet te dicht bij een warmtebron staat. En weten we eigenlijk wel dat het veel stroom scheelt als de condensator van de ijskast stofvrij is? En waarom laten we in de zomer de waakvlam aan van de cv-ketel? Om maar te zwijgen over het sluipende verbruik van apparaten in de stand-by-stand.
Huishoudens die meedoen krijgen een gratis energiebox. Tareen spreidt de inhoud uit op tafel: verschillende soorten spaarlampen, een stand-by-killer en radiatorverklikkertjes. Deze strips verkleuren naar gelang de temperatuur van de radiator. Tareen houdt de strip tegen zijn warme theeglas. De strip verkleurt onmiddellijk. Zelfs een deurdranger ontbreekt niet aan het pakket. In een handige waaier staan nog eens tientallen besparingstips. De waarde van de box is ongeveer 65 euro.
Kleine besparingen
Tareen werkt bij Stichting Collusie. Deze landelijke organisatie voert het Step2Save-project uit. De stichting adviseert alleen voor kleine, eenvoudige besparingen. Tareen: “Soms zijn mensen wel eens teleurgesteld als we langskomen. Ze denken dan dat we hun hele huis gaan isoleren.”
In ZuiderAmstel is het stadsdeel de opdrachtgever. Er hebben zich vijfhonderd huishoudens aangemeld. Het stadsdeel kan de kosten financieren via een Europese subsidie.
Bij het grootschalige project traint Collusie de aankomende energieadviseurs. Het initiatief van Far West, Ymere en Nuon richt zich op Amsterdamse huurders die leven op bijstandsniveau. Doelstelling is om de lage inkomensgroepen bewust te maken van hun energiegebruik en zodoende de vaste lasten te drukken.
De aankomende adviseurs krijgen theorielessen van Nuon. Bij Collusie leren de langdurig werklozen de praktijk kennen door mee te lopen met ervaren energieadviseurs. Het betreft tijdelijke reïntegratiebanen met behoud van uitkering. Step2Save wordt in eerste instantie uitgevoerd als pilot van een jaar. Inclusief de personele bezetting bedragen de kosten ongeveer 1 miljoen euro. Het project wordt gefinancierd door de gemeente, Far West, Ymere en Nuon. De rol van de corporaties bestaat met name uit de communicatie met de huurders; sponsor Philips brengt de spaarlampen in.
Tareen heeft al een lange ervaring als energieadviseur en heeft inmiddels alle inkomensgroepen bezocht. “Mensen met een hoger inkomen gaan al bewuster om met hun energiegebruik, hoewel ook zij natuurlijk nog wel wat advies kunnen gebruiken. Maar als je bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord bij een bijstandsmoeder met opgroeiende kinderen komt, tref je vaak drie televisies in een huishouden aan. Dan is het een hele uitdaging om twee van die televisies de deur uit te krijgen. Als je mensen voorrekent hoeveel ze daarmee op jaarbasis besparen, lukt dat vaak wel.”
Janna van Veen