Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste verdieping

  • Doortrekken Noord-Zuidlijn essentieel voor bouw 15.000 woningen

    Met Hyde Park houdt het niet op. Rond het treinstation Hoofddorp wil de gemeente Haarlemmermeer meer dan 15.000 woningen bouwen. Cruciaal voor deze ambities is het doortrekken van de Noord-Zuidlijn en een rijksbijdrage van meer dan 360 miljoen euro. “Wij zijn een van de weinige MRA-gemeenten die ruimte hebben voor grootschalige woningbouw. Ik kan mij niet voorstellen dat het kabinet onze plannen niet steunt.”

  • Interview: Lex Brans over nieuw ontwikkelmodel voor betaalbare woningen

    Om de woningnood op te lossen moeten er de komende acht jaar nog 900.000 woningen bijkomen. Bouwambassadeur Lex Brans is één van de mensen die aan deze opgave werkt. Bijvoorbeeld via het transformatieproject Stationsgebied Hoofddorp. Haarlemmermeer heeft daar een groot voordeel: het is de grondspeculanten een keer voor. Dat geeft een beter perspectief op betaalbare woningbouw.

Tweede verdieping

  • Bouwkostenstijgingen zorgen op zijn minst voor vertraging

    Ontwikkelaars en corporaties weten in goede samenwerking met huisaannemers de bouw van nieuwe woningen gaande te houden. Maar voor hoe lang? Als de prijzen blijven stijgen, dan is op enig moment uitstel of afstel van projecten onvermijdelijk. Vooralsnog blijven de heimachines stampen.

Derde verdieping

  • Tegen toestroom buitenlandse studenten valt niet op te bouwen

    Het aandeel buitenlandse studenten is de afgelopen jaren onevenredig toegenomen. De nadelen daarvan, onder andere voor de woningsector, worden steeds duidelijker. Universiteiten en hogescholen willen de toestroom wel afremmen, maar stellen dat alleen Den Haag daarvoor de gereedschappen kan leveren. Minister Dijkgraaf heeft inmiddels toegezegd dat hij daar volgend jaar mee komt.

Vierde verdieping

  • Zoektocht naar meer permanente woonruimte

    Nederland zit middenin een asielopvang- en een wooncrisis, maar ondertussen vraagt ook een meer permanente opvang van Oekraïense vluchtelingen de aandacht. Het lijkt erop dat veel van hen langer zullen blijven. In de Amsterdamse regio zijn de eerste opvangplekken voor de middellange termijn inmiddels geopend.

Kort bestek

  • Nieuwe colleges in de MRA continueren grotendeels bestaand woonbeleid

    Medio juli hadden ook de laatste gemeenten in de regio Amsterdam een nieuw college. De nieuwe wethouders konden bijna gelijk op reces. Hun nieren moeten dus nog worden geproefd. Maar op basis van de coalitieakkoorden valt op te maken dat veel ingezet beleid wordt gecontinueerd. De woningnood heeft topprioriteit.

Interview

  • Interview: Martin van Rijn over de terugkeer van de volkshuisvesting

    Corporaties hebben met VNG, provincies en Rijk ‘Nationale prestatieafspraken voor de volkshuisvesting’ gemaakt. Aedes-voorzitter Martin van Rijn over de terugkeer van volkshuisvesting en de zegeningen van regie door het Rijk. “Gemeenten zonder trek in meer sociale woningbouw, die moeten maar trek maken.”

Woonbarometer

  • Het huurbeleid is onderwerp van hevige Hoekse en Kabeljauwse twisten. Na enkele decennia van liberaal beleid lijkt het machtsevenwicht weer wat ten gunste van de huurders te verschuiven. Zo werkt minister Hugo de Jonge aan wetgeving om de huren in het middensegment te gaan reguleren. En PvdA en ChristenUnie komen met een initiatiefwet om ook in de private sector het vaste huurcontract weer de norm te maken. Want dat is nu niet meer het geval.

Op stap

  • OP STAP MET ….. Nicole Hoogendijk, beheerder van studentenflats

    Nicole Hoogendijk is sinds januari gebouwbeheerder bij studentenflat De Weesper in Amsterdam. Daarnaast heeft ze nog dertien andere studentencomplexen voor woningstichting Lieven de Key onder haar hoede. “Maar De Weesper is het bewerkelijkste pand, met name omdat hier de meeste mensen wonen.” Op Stap met de beheerder in een studentencomplex met een roemrucht verleden.

Redactioneel

  • Ook het idee dat alles vastloopt, er geen oplossing voorhanden is en alles er somber uitziet? Diagnose: u bent in de greep van 'doemdenken'.

    Dat is geen nieuw fenomeen. Het woord doemdenken werd op zondag 2 maart 1980 gemunt door het vermaarde duo Van Kooten en De Bie. Snel vond het zijn weg - zoals van meer van hun taalvondsten - naar de woordenboeken. De betekenis volgens Van Dale: het koesteren van een uiterst sombere toekomstverwachting. Daar is nu weer alle reden toe.