Kolenkitbuurt Middengebied + Laan Van Spartaan + Hoek Jan Van Galenstraat / Jan Tooropstraat / V.d. Sande Bakhuizenstraat + Karel Klinkenbergstraat + Metrostationslocatie Postjesweg + August Allebeplein + Stadstuin Overtoom + Lelylaan + Delflandpleinbuurt + Riekerhaven
Eerste verdieping
- Beleggers en jonge stellen veroveren buurten tussen spoor en A10-WestJarenlang hield voor veel Amsterdamse woningzoekenden de stad op bij de westelijke ringweg. Als je binnen de A10 niet het huis van je dromen kon vinden, ging je naar Haarlem of Amstelveen. Die tijd lijkt voorbij: na de studenten ‘kruipen’ nu ook jonge stellen met of zonder kinderen onder de Ring door. “Het is fascinerend hoe snel, intens en autonoom de ontwikkelingen gaan.”
- Bouwtrends in Amsterdam: meer markt, meer huur en kleinerDe Amsterdamse bouwproductie is in 2015 geëxplodeerd. Er werd een aantal woningen in aanbouw genomen dat sinds de Schaefer-jaren niet meer is gehaald. Commerciële marktpartijen hebben het stokje overgenomen van de woningcorporaties. Een fors deel van de nieuwbouw bestaat uit kleine huurwoningen voor jongeren, studenten en starters. En Nieuw-West is ontdekt.
Tweede verdieping
- Woongemeenschap voor studenten, jongeren én statushoudersOp Riekerhaven in Nieuw-West werd op 5 januari de eerste paal geslagen van Startblok Riekerhaven. Vanaf komende zomer wonen er in dit tijdelijke wooncomplex 250 studenten en jongeren uit de buurt samen met 250 jonge erkende vluchtelingen. De ruim vijfhonderd woonunits van De Key komen van de Houthavens waar zij jaren dienst deden als studentenhuisvesting.
- Huisvesting statushouders onderdeel van integraal programma voor 'urgenten'Het Amsterdams college wil de komende twee jaar 2700 extra woningen creëren voor kwetsbare groepen, met name in getransformeerde kantoren en tijdelijke bebouwing. Bottleneck is het vinden van voldoende tijdelijke bouwlocaties, maar wethouder Laurens Ivens en AFWC-directeur Egbert de Vries vertrouwen erop dat het lukt.
Derde verdieping
- Middensegmenthuur leidt niet zomaar tot meer doorstroming uit sociale sectorAmsterdam kent een grote behoefte aan middensegment huurwoningen, maar het vergroten van dit segment leidt niet automatisch tot meer doorstroming uit de sociale sector. Alleen met een verleidelijk aanbod en een bescheiden huursprong zijn er kansen.
Vierde verdieping
- Tegenstroom of HuurdeZonDe particuliere huiseigenaar heeft het zonnepaneel al lang ontdekt. Maar zonnestroom wordt ook steeds vaker bereikbaar voor individuele huurders. Wel moet het dak geschikt zijn en de corporatie meewerken.
- Het kan wel: betaalbaar renoveren naar energielabel A
Oude portiekflats duurzaam renoveren naar energielabel A kan natuurlijk al lang. Maar kan dat ook tegen een redelijke prijs? De Zaanse woningcorporatie ZVH meent het antwoord te hebben gevonden: slim aanbesteden, de creativiteit van de markt inzetten en goed projectmanagement
Kort bestek
- Onderzoek naar de effecten van gemengd wonen“Kopers en sociale huurders kunnen elkaar niet luchten of zien.” Zo opende Het Parool onlangs de krant. Lekkere kop, maar het onderzoek waarop de krant zich baseerde, beweerde het omgekeerde: het gaat meestal best goed. Niettemin: prettig samen wonen in gemengde complexen is niet altijd vanzelfsprekend.
- Kamermotie moet samenwerking studentenhuisvesters en beleggers reddenDe succesvolle samenwerking tussen studentenhuisvesters en beleggers staat op het spel. Volgens minister Blok is sprake van ongeoorloofde staatssteun. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een oplossing.
- Vorig jaar zijn in Amsterdam zo’n 11.000 woningen verkocht. De laatste kwartalen gaat meer dan 40 procent boven de vraagprijs over de toonbank. Men spreekt in makelaarskringen al over ‘droogkoken’ als overtreffende trap van ‘oververhitting’ om de marktsituatie te schetsen.
Interview
- Interview met de nieuwe wethouder Wonen in Almere: Tjeerd HerremaZelfbouw blijft onderdeel van het DNA van Almere. En ruimte voor experimenten ook. Maar de nieuwe wethouder Tjeerd Herrema wil ook graag dat corporaties en institutionele ontwikkelaars bijdragen aan de verdere groei. Hij wil verder het stedelijke karakter versterken en meer prioriteit geven aan bestaande wijken.
Woonbarometer
- De bouwcrisis raakt uit zicht. Niet alleen werden in 2015 heel veel woningen in aanbouw genomen, ook het aantal opleveringen in Amsterdam steeg wederom.
Fotoreportage
Jarenlang hield voor veel Amsterdamse woningzoekenden de stad op bij de westelijke ringweg. Als je binnen de A10 niet het huis van je dromen kon vinden, ging je naar Haarlem of Amstelveen. Die tijd lijkt voorbij: na de studenten ‘kruipen’ nu ook jonge stellen met of zonder kinderen onder de Ring door. NUL20-fotograaf Nico Boink trok door de Ringspoorzone - tussen A10 en het spoorwegtalud - waar de braakliggende terreinen inmiddels in snel tempo worden volgebouwd.