In de Amsterdamse Sluisbuurt is de 100 meter hoge woontoren Justus opgeleverd. De woontoren is 100 meter hoog, telt 33 verdiepingen en 224 appartementen. Bij het project hoort ook een laagbouwdeel met 65 appartementen. Bijzonder is dat alle 289 appartementen in de middeldure huursector vallen, met huurprijzen tussen de 1.050 en 1.240 euro. De twee- en driekamerappartementen variëren in grootte tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 m2). Het ontwerp is van De Architekten Cie. Op 9 oktober krijgen de eerste bewoners hun sleutel.
De woningen worden via ontwikkelaar Achmea Real Estate eigendom van twee Nederlandse pensioenfondsen. Dankzij het voorrangsbeleid van Achmea hebben 47 mensen met een ‘sleutelberoep’ een woning gekregen. Nog eens negentien nieuwe bewoners laten een sociale huurwoning achter.
Elk appartement krijgt ochtend- of avondzon en biedt ruime vergezichten over het IJmeer of de historische binnenstad. Op de 24e verdieping is een gemeenschappelijk terras voor de bewoners. Op de begane grond is circa 900 vierkante meter ruimte voor commerciële invulling, waaronder een grote horecagelegenheid.
Sluisbuurt
Justus is de eerste opgeleverde woontoren van de Sluisbuurt. De nieuwe hoogbouwbuurt ligt op de westelijke punt van Zeeburgereiland. Op een relatief klein gebied komt een woonwijk met 17 torens en zo'n 5.500 woningen. Behalve Justus vordert ook de bouw van de campus van Hogeschool InHolland en een complex van studentenhuisvester DUWO met 767 eenheden. Nog drie andere projecten zijn in verschillende stadia van uitvoering.
Link met de wallen
De kavel van Justus is de vierde van vier locaties die Achmea in 2016 kreeg toegezegd van de gemeente Amsterdam als onderdeel van een oplossing voor NV Stadsgoed, destijds een volle dochter van Stadgenoot. Die corporatie werkte eerder in het kader van Project1012 nauw samen met de gemeente bij het opkopen van prostitutiepanden in de Amsterdamse binnenstad. Maar dat bezit paste niet meer bij kerntaken van een woningcorporatie zoals die in de Woningwet van 2015 zijn vastgelegd: slechts een kwart van het bezit van NV Stadsgoed bestond uit woningen. Na lange onderhandelingen tussen Stadgenoot, de gemeente Amsterdam en vermogensbeheerder Syntrus Achmea kwam er een oplossing: de oprichting van 1012Inc, een beheer- en investeringsmaatschappij voor het Wallengebied. 1012Inc kreeg drie aandeelhouders - Achmea, Stadgenoot en de gemeente Amsterdam - en werd eigenaar van het volledige bezit van de NV Stadsgoed. (Lees hier meer over deze deal). Als onderdeel van de overeenkomst kreeg Achmea het recht om op vier locaties in Amsterdam woningen te ontwikkelen namens de twee fondsen. Justus is de laatste locatie die nu is opgeleverd. Inclusief de woningen in Noord, Zuidoost en Nieuw-West heeft deze publiek-private samenwerking gezorgd voor 861 huurwoningen in het middensegment.